Bor du i ett hus med dolda fel?

Har du hittat fel i ditt hus som bör kunna klassas som dolda fel? Har du koll på vad som gäller för ett dolda fel-hus? Om inte finns det hjälp att få.

Det kan kännas obehagligt att bo i ett så kallat “dolda fel-hus”. Har man köpt hus för första gången kan det kännas extra jobbigt att hitta ett dolt fel i sitt hem. Om felet dessutom är kostsamt att åtgärda kan oron kring detta anta oanade proportioner för den nyblivna husägaren.

Dolda fel kan dyka upp även om man gjort en besiktning av huset. Denna besiktning är nämligen, i de allra flesta fall, enbart okulär. Besiktningsmannen berättar alltså bara vad hen kan se med blotta ögat. Fel som sitter inne i väggar, som feldragna kablar eller byggnadstekniska fel kommer inte dokumenteras i detta besiktningsprotokoll.

Dolda fel i hus kan vara svåra att påvisa

Det är svårt att klargöra vad som verkligen är ett dolt fel. Extra svårt kan det vara för den som inte tidigare bott i hus och därför har svårt att avgöra vilka fel om bör räknas som dolda. Som tur är finns det hjälp att få. Experter som arbetar nästan uteslutande med den problematiken.

Man kan behöva juridisk hjälp när det handlar om dolda fel i hus. Hjälp med att tolka kontrakt och veta vem som kan tänkas bli skyldigt att åtgärda felet. Detta är just vad experter på dolda fel i hus arbetar med på daglig basis.

29 Jan 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.