Bergvärme Stockholm - frågor och svar

Bergvärme i Stockholm har blivit en alltmer intressant lösning för privatpersoner, företag, fastighetsägare och BRF:er. Intresset har inte fötts ur ett vakuum, utan det handlar om att många söker vägar till villigare kostnader för uppvärmning och energi - och där dessa vägar slutligen hamnar just vid bergvärme.

Det finns emellertid en massa saker att tänka på gällande bergvärme i Stockholm och vi tänkte försöka ge lite information, tips och allmänna råd kring detta ämne - något vi gör genom att svara på vanliga frågor. Dessa ser ut enligt följande:

Varför är bergvärme i Stockholm en bra lösning?

Den stora anledningen till varför bergvärme rekommenderas är att det ger en överlägsen effekt rent kostnadsmässigt. Med rätt optimerat borrhål och med rätt val av värmepump så kan du sänka dina årliga kostnader med närmare 80 % gällande uppvärmning och energi. En annan fördel är att det också handlar om ett riktigt bra val för miljön. Bergvärme innebär förnybar energi från solen som samlats i berggrunden. Du tar ett aktivt steg i att minska dina negativa avtryck på klimatet.

Passar bergvärme för alla hushåll?

Nej, det gör det inte. Kontakta alltid specialister på bergvärme i Stockholm för att undersöka dina möjligheter. Vilken geologi som finns i området är avgörande och även hur pass djupt man måste borra spelar en nyckelroll. Dessutom kan det också vara så att borrning efter bergvärme omöjliggörs som en följd av att dina grannar har den lösningen. Ett borrhål får inte ligga för nära ett annat - då kan dessa ta effekt från varandra.

Finns det några negativa aspekter med bergvärme i Stockholm?

Ja, det finns en ganska rejäl sådan och det handlar om kostnaden. Du får räkna med att betala ungefär 200.000 kronor före Rot för undersökning, borrning och köp- och installation av en bergvärmepump. Kostnaden bör ses som en investering som betalar av sig i takt med tiden och som lönar sig från dag ett. Har du rätt möjligheter och anlitar specialister på bergvärme i Stockholm så kommer det att löna sig i det långa loppet. Det handlar även om en åtgärd som definitivt höjer värdet på din bostad.

24 Feb 2024

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.