Bergvärme Göteborg - ett bra alternativ?

Har du en villa i Göteborg så har du säkerligen under det senaste året sett stora skillnader i dina kostnader. Elpriserna har skjutit i höjden och många som tidigare haft en förmån i ett lägre elpris och ett mer gynnsamt klimat har - på samma sätt som i Norrland - börjat inse att man måste investera i det egna huset för att bo billigare.

Det man gjort norrut är att man exempelvis investerat i bergvärme och genom detta fått en trygg och säker uppvärmning av huset - till låga kostnader. Bergvärme i Göteborg har som en följd av detta blivit mer populärt.

Genom att man som villaägare väljer bergvärme i Göteborg kan man sänka de årliga kostnaderna för uppvärmning med närmare 80%. Det gör naturligtvis en enorm skillnad, men det handlar då också om att man måste ha rätt förutsättningar.

Passar bergvärme hos dig?

Det finns några rutor som måste bockas av innan man på allvar kan börja fundera på bergvärme. En sådan handlar om det uppenbara: man måste ha ett bergslager att hämta energin från. Och, detta bör också ligga tillgängligt - ju djupare man tvingas borra, desto dyrare blir det.

En redan dyr - vilket är en nackdel med bergvärme - initial kostnad kan bli ännu dyrare och till slut inte visa sig bli lönsam. Man måste ta hjälp för att undersöka detta innan. Hur tomten ser ut är också en faktor som har betydelse.

Det måste finnas utrymme för att borra efter bergvärme. Dessutom måste man också se till närheten av andra brunnar - man får inte borra närmare än 20 meter från ett annat borrhål. Detta då det kan innebära att man stjäl effekt från sin granne.

Hur mycket energi gör ni av med?

Det egna energibehovet ska man också ta hjälp att räkna på innan man går vidare. Gör man av med väldigt lite energi så finns andra investeringar som är bättre lämpade än bergvärme - exempelvis en luftvärmepump.

Hushåll med stor energiförbrukning däremot - där kan bergvärme i Göteborg vara riktigt bra. Ta alltid hjälp med en noggrann undersökning av dina förutsättningar innan du tar steget mot bergvärme!

6 Jun 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.