Även en BRF kan få bidrag för att installera en laddstolpe

Det är allt fler som köper elbil eller laddhybrid, vilket gör att fler laddmöjligheter också behövs. Som BRF kan det vara smart att redan nu installera en laddstolpe för medlemmarna.

Målet är ett fossilfritt samhälle, och om bara några år kommer det inte att tillverkas några nya bilar som drivs med bensin och diesel. Det, och att allt fler har insett att vi alla måste hjälpas åt för att rädda planeten, har gjort att många som köper en ny bil i dag väljer en elbil. Det har gjort att efterfrågan på laddstolpar och laddstationer har ökat markant, även bland bostadsrättsföreningarnas medlemmar. Som BRF kan man ansöka om bidrag från Naturvårdsverket för att installera en laddstolpe. Ungefär hälften av kostnaden kan man få i bidrag, resterande måste man själv stå för.

Man kan behöva tillstånd för att sätta upp en laddstolpe som BRF

Är man en bostadsrättsförening som funderar på att installera en laddstolpe kan det vara bra att först kolla runt bland de olika tillverkare som finns. Sök på nätet på exempelvis laddstolpe till BRF, och det kommer upp flera bra sidor med användbar information. Många av företagen som säljer laddstolpar erbjuder en helhetslösning, och kan även sköta själva installationen och efterföljande service. Äger man själv inte den mark där laddstolpen ska placeras måste man först ansöka om tillstånd från markägaren innan man påbörjar arbetet. Detta eftersom installationen kräver en del gräv- och markarbeten för att kunna dra elkabeln till laddstolpen.

18 Mar 2022

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.