Att kakla, eller att inte kakla

Har du tänkt sätta upp lite kakel eller klinkers hemma och är sugen på att göra det själv? Då behöver du tänka igenom några viktiga saker på förhand, innan du eventuellt drar igång med arbetet.

Att kakla själv, eller att inte kakla själv, det är frågan. Kan tyckas som en tråkig litterär koppling. Men, om du inte är en professionell plattsättare är detta faktiskt en viktig fråga att fundera på. Som nybörjare ska man inte ge sig på vissa utrymmen, medan andra kan passa en glad amatör alldeles utmärkt. Om du redan är en plattsättare behöver du inte ens läsa denna text. Då borde du ha dragit igång för länge sedan.

Undvik, eller kör i vind?

Vad ska man då undvika att ge sig på som amatör och novis inom plattsättning. Jo, våtutrymmen. Till exempel bad- och duschrum. I dessa rum är det viktigt att man får till exakt rätt lutning på golvplattorna så att vattnet rinner dit det ska – till avloppsbrunnen. Just denna del kan vara lite knepig. Det måste även såklart vara helt och riktigt fuktspärrat. Annars kan tråkiga kostnader uppstå, som när man senare behöver dra igång en mögelsanering.

Vad kan en amatör våga sig på då? Köket, är det korta svaret. Kakling ovanför bänkskivan närmare bestämt. Eftersom man redan har en vågrät linje att utgå ifrån kan denna kakling räknas som den enklare typen att utföra. Oftast slipper man även jobbiga vinklar och vrår. Så för kakling över köksbänken blir alltså svaret: kör i vind! Läs mer om plattsättare på denna hemsida: plattsättareistockholm.se

5 May 2021

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.