Är det värt att anlita en arkitekt?

Ska du bygga nytt hus eller göra någon typ av tillbyggnad till det befintliga huset så kommer du ganska snart att bli varse om svårigheten i att omvandla tanke till handling. Hur bygger man egentligen och hur kan din idé - den som finns i huvudet - omvandlas till en färdig, hållbar lösning? Det är inte helt enkelt. De flesta av oss saknar kunskapen och det är därför man alltid ska överväga att kontakta en arkitekt.

Arkitekt, tänker de flesta samtidigt som de ser hur plånboken öppnas på vid gavel och där pengarna sprids för vinden. Är inte en arkitekt extremt dyr? Sant är att det kostar pengar att anlita en arkitekt. Lika sant är emellertid att det finns en stor uppsjö av arkitekter och att dessa också håller väldigt olika prisnivåer.

Vi kan jämföra med advokater och kostnaden för en sådan. En högprofilerad arkitekt kommer garanterat att ta extremt mycket mer betalt än vad en nyutexaminerad - och nyligen av Advokatsamfundet upptagen - advokat kommer att göra. Utan att det garanterar en bättre utgång i fallet i fråga. Det är ingen garanti att exempelvis Leif Silbersky kommer att ge dig en bättre chans än vad en okänd advokat kan göra. Mer uppmärksamhet, definitivt - och samma sak kan sägas om en arkitekt.

Väljer du Gert Wingårdh så kommer du att få betala en ansenlig summa för dennes lösning: du betalar för ett helt koncept och en speciell profil. Det finns andra arkitekter som kan ge dig billigare lösningar. Det måste man ha i åtanke och väga in i frågan om det är värt att anlita en arkitekt. Enligt vår erfarenhet så är det ofta värt att göra så.

En arkitekt arbetar

En arkitekt utgår från dina behov

Man måste veta att man också får en tjänst som är vida överlägsen det man själv skulle kunna skapa. En arkitekt ser saker ur andra ljus än vad du som lekman gör. Det handlar dels som estetik, dels om att ditt hus - vi ponerar att du ska bygga ett nytt sådant - ska smälta in i naturen och omgivningen, dels så handlar det om att maximera exempelvis solljus och dels så handlar det om energi och funktionalitet. Huset ritas dessutom med en tanke på framtiden och med din plånbok och budget som utgångspunkt.

p>Det senare är viktigt att poängtera: väljer du en arkitekt så arbetar denne efter dina förutsättningar rent ekonomiskt; något som alltså, rent krasst, kan innebära att du säger att du vill bygga så billigt som det bara är möjligt. Det behöver inte heller vara negativt sett till hur en arkitekt normalt resonerar - ju större utmaning, desto roligare uppdrag.

Vi ska även säga att en arkitekt kan vara fördelaktig i samband med bygglovsansökan. Ritningen blir komplett och alla detaljer blir väl genomtänkta och anpassade mot exempelvis natur, område och utifrån den detaljplan som finns. Det ger en större chans till ett godkännande.

Välj en arkitekt i början av projektet

Du behöver inte anlita en arkitekt som är med dig längd hela resan. Du kan välja att exempelvis låta denne sköta ritningen och omvandla dina idéer till en färdig ritning och därefter sköta resten av projektet på egen hand.

Har du problem med att hitta rätt ritning till din villa, svårt att hitta en planlösning för din renovering eller om du kört fast vid planeringen av ditt Attefallshus så kan en arkitekt lösa upp många kreativa knutar.

Dessutom: det hus som ritas blir också unikt och det är värt att betala extra för. Arkitekten skapar ditt hus - inte ett hus för någon annan.

Läs mer om arkitekter arbetar på www.arkitektbyrå.nu

5 Feb 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.