Anlita en takläggare att fixa taket innan fuktskador uppstår

Behöver ni lägga nytt tak på sommarstugan? Sol och salta vindar sliter hårt även på ett tak. Vänta inte med det - det finns kunniga takläggare som kan lägga alla möjlig takbeläggningar.

Tak slits av väder och vind och det finns tyvärr inget tak som håller för evigt. Därför bör man besiktiga sitt tak regelbundet varje år och även då det har stormat lite extra. Det är lätt hänt att tegelpannor hamnar på sned och att äldre fogar släpper då de utsätts för tuffa väderförhållanden. Ha därför som rutin att klättra upp på taket åtminstone en gång om året för att se så att allt sitter som det ska. Titta speciellt runt takfönster, skorsten och ventiler eftersom det är där som det lättast uppstår läckor. Gå också upp på vinden och försäkra er om att där inte finns några fuktskador. Lättast att upptäcka eventuella sådana är efter ett kraftigt skyfall så passa på en riktigt regnig dag. Man brukar också kunna känna på doften om det finns en fuktskada. Det ska lukta friskt och av trä uppe på en vind.

Tegel, papp och plåt är vanliga takmaterial

Det är bra att lägga om ett tak innan det uppstår fuktskador. Är takbeläggningen gammal och har gjort sitt kan det vara bästa att i god tid kontakta en duktig takläggare och be om en offert. De flesta professionella takläggare arbetar med alla slags takbeläggningar som tegel, plåt och papp. De utför också reparationsarbeten på tak som kanske inte ännu behöver bytas. Det kan vara vindskivor och fogar som släppt eller takpannor som spruckit och behöver ersättas.

Man kan ibland välja ett annat takmaterial än det tidigare

Då man ersätter ett gammalt tak mot ett nytt lägger man oftast samma material som tidigare. Ibland kan man passa på och byta men det är inte alltid som huset tillåter det. Ett hus med plåttak kanske inte klarar den tunga belastningen som ett tegeltak utgör om man nu skulle vilja byta till det. En kunnig takläggare kan snabbt avgöra vilka möjligheter som finns. Vår och sommar årstiderna som bäst lämpar sig om man vill byta sitt tak. Därför kan det vara en god idé att tidigt kontakta en takläggare så att man kan planera in arbetet. Fråga gärna runt bland grannar och vänner om de har en takläggare som de kan rekommendera och be sedan om en offert.

14 Mar 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.