5 saker att tänka på när du byter badkaret

Att renovera och inreda badrum är stora och roliga projekt som kräver en hel del planering. Ofta blir det så att man både byter ytskikt och inredning. Vad behöver du tänka på vid byte av badkar?

Projektet badrum är inte en liten sak att planera och genomföra. Det är inte bara ett beslut som ska tas utan väldigt många. Beslutet om renovering är taget men hur ska det genomföras och av vem? Som med det mesta i livet styrs besluten av både behov och av storlek på plånbok. Vilka ytskikt ska man välja? Vilken komfort önskar man? Ska golvvärme installeras? Sanitetsporslin är också något som kräver en del funderingar. Ett eller flera handfat, typ av toalett och badkar kräver tankeverksamhet. Storlekar och modeller finns det gott om i samtliga fall. Vad är viktigt för dig?

Badkar för renlighet och njutning

Dusch och duschkabiner i all ära men det är något speciellt med badkarsbad. Det är en ren njutning att sänka ner kroppen i varmt vatten och ligga och filosofera över tillvaron en stund. Duschandet behöver man ändå inte avstå från med rätt utrustning. Men vad är viktigast att tänka på när du ska byta badkar?

Först behöver du förstås tänka på de rent praktiska frågorna. Det allra mest basala är måtten. Hur stort är ditt gamla badkar och hur stort badkar får du plats med i ditt nyrenoverade badrum? Nummer två på listan är också det en praktisk fråga. Hur ser det ut med badkarets vikt? Tål golvet ett betydligt tyngre badkar? Tredje frågan då - ser röranslutningarna likadana ut och fungerar det med ditt avlopp? Fråga nummer fyra handlar om spabadkar. Många är intresserade av att installera dylika och det är förståeligt för det är trevligt med massagestrålar och belysning och andra finesser.

Spabadkar kräver jordfelsbrytare

Om du har plats för ett spabadkar och är intresserad av att uppgradera ditt badrumsinredning med ett sådant måste du komma ihåg ett par saker. Ett spabadkar behöver el till belysning och andra funktioner och ska därför förses med jordfelsbrytare. Ett spabadkar är också rejält tungt, speciellt då det är vattenfyllt. Den femte funderingen rör framtiden och dina behov. Hur ser det ut idag och hur ser det ut imorgon? Hur många personer består ditt hushåll av och hur många består det av imorgon? Är badkar det bästa valet, eller dusch - eller spabadkar? Rätt planering ger ett badrum som passar hushållets behov.

6 May 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.