10 smarta tips för dig som ska måla om huset

Börjar färgen flagna på huset eller har färgen blekts av solen? Hur som helst som kan det vara dags för att måla om. Här kommer därför 10 tips och råd som kan vara bra att veta.

Ett tips innan du börjar är att använda dig av (1) systemmålning. Genom att måla huset i tre olika steg så kommer du få ett perfekt slutresultat. Det första steget är att impregnera de ytor som helt består av trä på fasaden med grundolja. Detta skyddar fasaden. Steg två är att använda en trägrund för att motverka fuktupptagning och missfärgningar ytterligare och i sista steget kan du börja måla med fasadfärgen.

(2) Måla under sommarhalvåret för att slippa regn, fukt och kyla. Detta kan skapa missfärgningar och fläckar på färgen.

Gör det ordentligt från början

(3) Genom att rengöra och ta bort alger och mögel på fasaden så håller sig färgen längre och du slipper onödigt arbete. Det ser även nymålat ut mycket längre.

(4) Du kan förlänga husets livslängd genom att inte vänta för länge med målningen och tvätta fasaden regelbundet.

(5) Byt ut ruttet och sprucket trä och skrapa bort lös och flagnad färg.

(6) När du väl ska måla träfasaden, börja då med att grundmåla med både olja och grundfärg och sedan kan du måla i minst två lager med den färgen du har valt ut för fasaden.

(7) När du ska måla puts och betong så måste ytan vara torr, ren och fast. Laga sprickor och skador. Även här behövs det grundmålas och därefter måla med din bestämda färg i många tunna lager.

Ta hjälp av en målare

(8) När du ska välja färg, ta då reda på vilken färgen som tidigare använts. Vid träfasader är det vanligast att använda akrylatfärg som ger ett bra skydd mot alla väder och håller länge vid jämna tvättningar, eller alkydoljefärg, som ofta har en högre glans och ger ett bra fuktskydd.

(9) När du väljer kulör, tänk då på när huset byggdes och vilka kulörer som var vanliga då. Det är oftast dessa som passar bäst ihop med huset. Tänk också på att i vissa områden finns det bestämda färger som ska användas, så kolla med kommunen innan du börjar.

(10) Ta hjälp av hantverkare eftersom det är mycket att hålla reda på. Därför kan det enklaste och mest effektiva vara att ta hjälp av kunniga målare i Vallentuna.

4 Aug 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.