Vilken typ av tak borde jag välja?

Antingen man bygger nytt eller bygger om, så finns det en mängd olika slags takbeklädnader att välja bland. Men hur vet man vilket tak som är bäst till sitt hus och finns det hjälp att få?

Taket är inte enbart ett skalskydd och skyddar huset mot fukt och kyla, det är även något som sätter tonen och förändrar ett hus markant. Byter man från ett brutet tak till ett mansardtak så ger det huset genast ett pampigare uttryck. Och väljer man istället ett pulpettak så blir huset plötsligt mycket modernare och coolare. Men även takbeklädnaden ger en unik känsla till huset, så genom att experimentera med taklutningar och takbeklädnader så kan man skapa helt olika hus, fast att själva väggarna är exakt likadana. Detta kan man se till exempel i villaområden där de boende själva har fått välja vilket tak och färger de vill ha på huset. Men vilket tak ska man då välja till sitt hus?

Modernt, rustikt eller naturligt

Det är svårt att tycka annat än att ett halmtak ger en rustik och gammeldags ton i modern tappning och brukar ligga på hus med brutna tak och eventuellt en takkupa. Hus med halmtak brukar också vara putsade stenhus, fast att det egentligen inte spelar någon roll vilket material som fasaden är gjord av. De takläggare som arbetar med halmtak gör oftast endast det, och tar projekt runt om i landet. Beklädnad av endast takpapp brukar finnas på platta tak eller pulpettak. Det vill säga modernare hus. Det är också oftast på dessa typer av tak som man kan anlägga ett naturtak, det vill säga ett tak av fetbladsväxter. Mansardtak och brutna tak kan ha såväl plåttak som takpannor av någon sort och är de tak som ses som de mest traditionella taken.

Hjälp vid läggning av tak

Om man är osäker på vilket tak man ska välja när man antingen gör en nybyggnation eller ska lägga om sitt tak, så kan man ta hjälp av ett företag som arbetar med takläggning. Här kan man få råd om vilket slags tak som kan passa och även vilken takbeklädnad som kan passa i området och på det huset. Ska man renovera sitt tak och vill byta takbeklädnad så är det viktigt att kontrollera om taket är modifierat för den nya vikten. Om takets totalvikt blir högre så kan undertaket behöva stärkas en del. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.takläggareborlänge.biz

9 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.