Viktigaste och dyraste rummet i bostaden

Det finns många mysiga vrår i en bostad men bara ett kallas för hemmets hjärta. Här lagar man maten som behövs för att överleva och det är också här man brukar samlas för trevligt umgänge.

I en bostad så kan man göra vilken planlösning man önskar men det är två rum som man måste ha in i en bostad: toalett och kök. Utan dessa möjligheter så kan man inte fungera och leva sitt liv på ett bra sätt. Dyrast av dessa är köket. Förutom att här liksom i badrummet, har vatten och avlopp indraget, så är rummet även fyllt av inredning som kostar en hel del. Och det gäller inte enbart inköp utan även när det kommer till installation, underhåll och reparationer. En toalettstol kan man laga ganska enkelt och köpa ganska billigt ny, men det är värre med spisar och kylskåp.

Planritning som man önskar

Populärt på senare år har blivit att ha en öppen planlösning där köket och vardagsrummet går ihop. Fördelen är att det blir större ytor och ljusare, men nackdelen är att man tittar på teven i stekoset och endast en vridning på huvudet påminner om berget disk som måste tas om hand. Många löser detta genom att sätta in en köksö som en slags trevlig avdelning, som blir en avdelare mot köket och som man dessutom kan sätta några barstolar vid för att få ett trevligt umgänge med vänner och familj under matlagningen. För många har maten inte enbart blivit en nödvändig del för att överleva utan också ett intresse och en passion, som man gärna delar i sällskap med andra.

Festens mittpunkt

Om man har mindre middagar eller större fester, så är det ändå ett rum som har en speciell dragningskraft och det är köket. Här tar man sig något snacks eller något att dricka. Man kan konversera med kocken under matlagningen. Eller till och med delta i något som behöver göras. Det blir ett lättsamt sätt att umgås istället för att lite stelt sätta sig i vardagsrummet och känna att det enda utbyte man har är att prata. Hur man väljer att inreda avgör också var gästerna föredrar att umgås. Man vill röra sig lätt och därför är barstolar mycket populära. Eller att stå och luta sig emot en köksö eller diskbänk. Om man vill kan man planera köket inte enbart efter funktion vid matlagningen utan även som en umgängesyta. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.köknyköping.se

10 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.