Var försiktig vid ett husköp

Olika typer av fuskjobb har eskalerat under senare år då man sett att flertalet oseriösa aktörer smugit sig in i hantverksbranschen. Det spelar här ingen roll om det handlar om snickare, elektriker eller rörmokare – samtliga områden har upplevt ungefär likvärdiga problem och mycket av detta går att förklara med rot-avdraget. Att detta förmånliga avdrag infördes har nämligen gjort att fler privatpersoner renoverar och ju fler som intresserar sig för att renovera eller bygga nytt – ja, ju fler vill då också ha en del av kakan. Detta är ett problem i hela landet och inte bara för denna bransch; nej, problemet med fuskjobb har även runnit över till ett annat område också.

Här talar vi om fastighetsbranschen och vad som drabbar de som köper hus eller lägenheter där dessa fuskjobb upptäcks. Ofta handlar det nämligen inte om några fel som man lägger märke till – du ser ju exempelvis inte genom en vägg hur elen är dragen, eller hur?

Det handlar om dolda fel i hus och svårigheten att upptäcka – och få rätt mot säljaren gällande dessa. Dolda fel i hus eller i lägenheter har fullkomligt eskalerat under senare år och här är det också väldigt svårt att kunna bevisa sin rätt som köpare. Det som gäller här är att man alltid – vid ett köp av hus och den inspektion som föregår ett sådant – tar hjälp av en besiktningsman som verkligen vet vad man ska hålla utkik efter. Ibland – och detta är en del av svårigheten – är att det även för en rutinerad besiktningsman kan vara svårt att hitta; felen är ju som sagt dolda. Det kan här handla om att elen är dragen på ett felaktigt sätt, att vattenledningar även de är dragna fel samt att andra saker som sitter innanför väggarna inte håller tillräckligt hög standard. Om vi leker med exemplet att du precis köpt ett hus och där du efter några månader upptäcker att det finns dolda fel, hur ska du då gå tillväga?

Ja, här kan du definitivt har rätt till ersättning och i vissa fall kan du till och med ha rätt att få detta husköp hävt. Som vi sa dock; det kan vara väldigt svårt och bli en väldigt utdragen process. Här måste man först som husägare kunna bevisa- och påvisa att dessa dolda fel är något som de tidigare ägaren legat bakom. Det finns fyra stycken punkter som måste uppfyllas för att du som köpare ska kunna ha rätt till ersättning eller att få köpet upphävt och om vi listar dessa nedan så får vi en lite klarare bild av vad som gäller.

  • Felet ska inte ha varit upptäckbart
  • Det fel dom du upptäcker måste ha funnit vid köptillfället; du får alltså inte ha skapat det själv
  • Ett fel får aldrig ha varit förväntat
  • Uppgifter som säljaren lämnar avviker från verkligheten.

Det är alltså dessa fyra kriterier som måste uppfyllas för att kunna få rätt då det gäller dolda fel i hus och rådet här är att man snabbt kontaktar en jurist som kan representera dig. Som sagt; dolda fel i hus är vanligt och – tyvärr – väldigt svåra att bevisa. Du får alltså vara beredd att lägga ner mycket kraft och mycket tid.

Vad har man då för ansvar som köpare. Det kan du läsa mer om på denna sida.

23 Jun 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.