Vad vet du om spröjs till dina fönster?

Spröjs till dina fönster må vara fint och gemytligt men fyller idag ingen praktisk funktion. Snarare kan det ofta vara väldigt opraktiskt. Men fint är det.

Det var många år sedan spröjs egentligen behövdes i ett fönster. Ursprungligen hade man spröjs då det var väldigt svårt att göra större rutor. Och de som gjordes var otroligt dyra. Så för att få större fönsterglas gjorde man många små som hölls ihop med hjälp av spröjs.

Fördelen med detta var ju även att om man fick en skada på ett fönster, och inte hela krossades, behövde man bara byta ut de delar som gått sönder. Vilket var en enorm besparing då glas förr var mycket dyrare än det är idag. Så spröjs hade många bra funktioner.

Spröjs i våra fönster får oss att minnas gamla tider

Idag använder man spröjs enbart som dekoration. Vill man ha ett fönster med spröjs enligt den gamla metoden – med flera små delar – kan man tvärtom behöva betala mycket mer. Det enklaste är i stället att ha ett stort enhetligt fönster och sätta spröjsen utanpå. Då får man det rätta utseendet till ett vettigt pris.

Du kan till och med välja spröjs som går att plocka bort vid putsning så att rengöringen blir enkel och ordentlig. Då har du bara fyra hörn att rengöra ordentligt i stället för ett oändligt antal hörn som det blir när man har spröjs i fönstret. Köp dina fönster online, med spröjs, när du vill ha prisvärda fönster.

6 May 2022

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.