Undvik fuktproblem i huset

Att ha fukt i huset kan bli ett kostsamt och i värsta fall ett rent hälsovådligt problem. I fuktiga miljöer trivs nämligen mögel, som i längden till exempel kan framkalla allergier och leda till astma hos dem som vistas nära möglet en längre tid.

Som tur är finns det sätt att undvika fuktiga miljöer i hemmet. Ett av dem är att helt enkelt hyra avfuktare, medan ett mer långsiktig tips är att ha så mycket trä i hemmet som möjligt.

Hyra avfuktare

Hyra avfuktare kan man göra på många olika ställen. För att hitta de aktörer som hyr ut dessa kan en sökning på valfri sökmotor i stil med ”hyra avfuktare” vara tillräckligt. Det här är ett enkelt sätt att skydda sitt hus mot fukt på och är en bra åtgärd att ta till när naturlig avfuktning (till exempel solstrålar) inte riktigt räcker till.

Tänk dock på att olika modeller passar bra för olika syften. Om du ska hyra avfuktare är det bra att prata med företaget du hyr av om råd och tips. Berätta om ditt hus och din situation så att du får en avfuktare som är anpassad efter dina behov och förutsättningar.

Ha så mycket trä som möjligt

Det finns en hel del forskning som stödjer påståendet att trä gör gott för vår hälsa och för inomhusklimatet. Delvis förbättrar det inomhusklimatet genom att det reglerar fukt. Vid höga fuktnivåer drar träet åt sig väta, för att sedan frigöra det när det när luften är torr. Trä gör helt enkelt att huset andas bättre.

Vidare finns många fördelar med att ha trä som byggmaterial, både invändigt och utvändigt. Ett exempel på det är att det har en unik förmåga att lagra värme. Moderna stora träfastigheter har visat sig kräva färre kWh per kvadratmeter för uppvärmning än vad hus i liknande storlekar, men andra material, kräver. Att temperaturen regleras är även det viktigt för inomhusklimatet. Är det för varmt och fuktigt, trivs mögel, kvalster och andra ovälkomna gäster ännu bättre. Med mycket trä innanför och utanpå husets väggar är risken lägre att du behöver hyra avfuktare för att råda bot på dylika problem.

Glöm inte köksfläkten

Du bör alltid ha köksfläkten på när du kokar och steker. Det är lätt att lägga i pastan i kokande vatten och gå iväg en stund, utan att märka de stora mängder vattenångor som sätter sig på gardiner, fönster och väggar. Det här är ett problem eftersom det skapar miljöer som mögel trivs mycket bra i.

Det finns dock en enkel lösning på detta – ha alltid köksfläkten på när du lagar mat. Glömmer du det någon gång ibland kommer det sannolikt inte att vara några större problem. Om det händer varje dag kommer det så småningom dock att bildas en miljö som mögel och kvalster är mycket tacksamma för.

7 Jun 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.