Trägolv är vackrare och håller längre

Ett trägolv kan komma i olika skepnader, men det har alltid en positiv gemensam nämnare i att det skapar en levande atmosfär. Trä ger harmoni och det skänker ett lugn som vi behöver idag mer än någonsin; detta med tanke på den påtagliga stress som finns omkring oss. Det är ingen slump att många erfarna inredare numera använder sig av trä och andra naturliga material - i samband med sina projekt. Trä är dessutom det givna byggmaterialet i Sverige och det av förklarliga skäl då skog är ett element som finns överallt och i en stor skala.

Golvet utgör en väsentlig del av ytan i ett hem, men det är trots detta en ganska bortglömd detalj för många. Man tar ett golv för givet, man tänker inte på det dagliga slitaget och man har ingen tanke på att ett slitet golv kommer att påverka hur man själv - och gäster - kommer att uppfatta rummet. Ett bra test är att städa och återvända till rummet en kort tid efteråt. Känns det fortfarande mörkt, dunkelt och tråkigt så kan det vara starka skäl till att överväga exempelvis en golvslipning. Ett utnött golv smittar av sig på övriga delar av rummet - oavsett möbler och möblemang.

Fördelen med ett trägolv - utöver känslan - är alltså även att det går att snygga upp genom en golvslipning. Ett trägolv har en lång livslängd och sköter man det rätt så kan man räkna med mellan 40-50 år. Därför så rekommenderas också just trägolv till dig som kanske tröttnat på plastmattan, klinkergolvet eller på det laminatgolv som ligger i din bostad. Här kan du med fördel välja furu som träslag och lägga det. Eller, en rättelse - låta en golvläggare lägga ditt furugolv.

Låt en golvläggare lägga ett furugolv

Egentligen är smaken som baken gällande trägolv och val av träslag. Furu är emellertid en klassiker och detta som en kombination av att det dels är billigt och dels också väldigt vackert. Att lägga in ett furugolv ger rummet en helt annan atmosfär och känsla. Det senare är något du kan känna rent fysiskt också - furu är mjukt och behagligt att sätta ner fötterna på. Just mjukheten är viktig att ha i åtanke. Många väljer ek som det givna alternativet och man gör det av anledningen att ek är väldigt hårt.

Vi skulle därför säga att ekgolv passar bra i rum som kök och barnrum - där man av hävd kan tappa föremål och därmed skada golvet. Furugolv kan av den anledningen passa bättre i exempelvis sovrummet. Det bör dock - som med alla trägolv - läggas in av en golvläggare. Det säger vi av omsorg.

Många väljer att lägga furugolv - och andra trägolv - på egen hand. Det kan man göra om det handlar om ett billigare laminatgolv, men vi anser att man riskerar lite för mycket om man gör detta vid massiva trägolv och parketter; både för stunden med tanke på onödigt svinn och på sikt med tanke på livslängd och hållbarhet. Visst, det går att slipa ett furugolv - men det är av akademisk betydelse om golvet i fråga är lagt på ett sätt som gör att det sviktar, lutar eller känns ojämnt.

Ska du lägga ett furugolv och har en tanke att det ska hålla i en mansålder så bör du också ta hjälp av proffs. Det behöver inte bli så dyrt och särskilt inte om du har möjlighet att använda ditt rot-avdrag. Med det kan du dra av 30% av arbetskostnaden för den golvläggare du anlitar - något som förutsätter att denne är registrerad för F-skatt samt att du själv är berättigad att använda skatterabatten i fråga.

29 Mar 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.