Tips om montering och underhåll av hängrännor i Stockholm

Hängrännor hjälper till att leda bort vatten och skyddar fasaden i Stockholm mot fuktskador. Men för att det ska fungera måste hängrännorna monteras korrekt.

Hängrännor samlar ihop det regn- och smältvatten som rinner av taket och leder bort det. Tillsammans med stuprör ser de helt enkelt till att vattnet inte rinner längs fasaden och fuktskadar huset. På så vis fyller de en väldigt viktig funktion. Det är därför viktigt att man regelbundet rensar hängrännorna från nedfallna löv och kvistar så att vattnet kan rinna fritt.

Med tiden kan hängrännorna bli slitna och behöva bytas ut. Då är det viktigt att man väljer rännor som passar taket. Det bästa är att ta hjälp av en takfirma som själva tillverkar sina hängrännor och plåtdetaljer. Då kan man få hängrännor i stålplåt i vilken kulör som helst och som håller riktigt länge.

Så ofta behöver hängrännorna bytas

Hängrännor måste monteras med en viss lutning för att vattnet får fart och rinner vidare ner i stuprännan. Men tar man hjälp av en riktig takfirma i Stockholm är detta inga problem. Hur länge hängrännor och stuprör håller beror på om de rensats och målats när det behövts. Men också väder och vind påverkar livslängden. Generellt brukar man säga att hängrännor behöver bytas vart trettionde år.

Är man osäker på om vattnet leds bort på ett effektivt sätt eller om takets rännor måste bytas kan man rådfråga en takfirma. En seriös aktör kan kostnadsfritt undersöka taket och plastdetaljerna för att se vad som behöver göras. Därefter får man förslag på passande åtgärder tillsammans med ett kostnadsförslag.

25 Jul 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.