Smarta tips för dig som ska bygga ett stall

Ska du bygga ett nytt stall? Eller kanske håller du på att renovera ditt gamla? Glöm då inte bort att välja en robust stalldörr som passar både dig och dina behov och det tuffa klimatet förstås!

Är du en lycklig ägare till ett stall? Då har du förmånen att ha djuren precis runt husknuten och kunna spendera tid med dem nästan när du vill. Att sen bo på landet är ju också en stor lyx i sig. Närheten till naturen, tystnaden och lugnet och de stjärnklara nätterna är ju helt ljuvliga. Ja, att bo på en gård med tillhörande stall kan vara helt underbart. Men kanske är du inte riktigt där ännu? Du har tomten men inte stallet. Att ha ett eget stall är en dröm för många, och lycklig är den som kan förverkliga drömmen. Men att bygga ett stall kräver omfattande och mycket noga planering. Det är flera faktorer som ska tas i beräkning för att stallet ska passa miljön, och inte minst, djuren.

Planering och förberedelser

Att det krävs noga planering för att upprätta en byggnad är ju inte särskilt svårt att föreställa sig. I synnerhet inte när byggnaden ska vara hem åt flera levande varelser. Allt måste gå rätt till för att du ska kunna känna dig trygg med ditt nya stall, det ska ju trots allt stå där ett bra tag och hålla för all sorts väder, vind och slitage. Något som utsätts för extra mycket slitage i ett stall är dess dörrar. De öppnas och stängs flera gånger om dagen, varje dag, i flera år. Inga undantag görs, oavsett om det är strålande sol eller ihållande storm. Du måste kunna komma in i stallet och hästarna måste kunna komma ut, samtidigt som dörrarna ska kunna skydda mot kalla vindar och hårt regn. Kvalitén och dörrarnas utformning är alltså mycket viktig.

Att tänka på när du ska köpa stalldörr

Hästar är stora djur och kräver stort utrymme för rörelse. Det mest praktiska för ett stall är oftast pardörrar där du har möjligheten att öppna upp ordentligt. Något annat som kan vara smidigt är om dörrarna går att dela så att den övre halvan kan vara öppen och den undre stängd. Det ska kunna gå att fästa de övre delarna i väggen så att de inte står och smäller. Det är speciellt bra om man vill kunna lufta på sommaren utan att riskera att något djur smiter.

3 Mar 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.