Slipa altan - ett bra projekt för sommaren

Som villaägare så kommer du att ställas inför en massa utmaningar som en lägenhetsinnehavare slipper. Saker och ting måste underhållas för att de ska ska få den livslängd - och den skönhet - du räknar med. Detta innebär att du också måste arbeta och där framförallt våren kommer att bli en lite svettigare årstid för dig. En detalj som du kommer att behöva sätta tänderna i handlar om altanen.

Har du en altan så kommer det, till skillnad från vad många tror, inte räcka med att olja in den varje vår. Oljan gör gott - inget snack om den saken - men den kommer inte att förhindra att träet spricker, att det kommer sprickor och att altanen tappar sin estetiska höjd och uttryck. För att detta ska ske så måste en inoljning kombineras med att du ska slipa altan och om detta ska vi ge några snabba tips här nedan.

Så lyckas du med att slipa altan

Det första tipset för att slipa altan är att du tar professionell hjälp. Detta gäller om du saknar tid och tålamod: att slipa altan är ett projekt som kräver både god fysik och god koncentration. Går du in med en inställning att en altanslipning ska gå fort - då kommer du att misslyckas och få en väldigt ojämn yta. Att betala för en altanslipning kan fefinitivt vara en bra investering i det läget. Känner du däremot att du själv vill - och kan - slipa altan, då är följande tips värdefulla:

  • Hyr en slipmaskin. Se till att hyra rätt slipmaskin i förhållande till storleken på altanen. En bandslip kan exempelvis vara bra för en lite större yta. Komplettera med slipmaskin för hörn och kanter också. Be alltid uthyraren om en visning i hur allt fungerar innan också.
  • Rengör innan. Du måste se till att altanen är fri från smuts och exempelvis pollen innan du slipar.
  • Slipa i träets riktning. Slipa altanen med grövre sandpapper - och följ träets riktning - innan du för det andra varvet byter till ett finare sådant. Se till att allt är jämnt och fint.
  • Rengör ytan. Dammsug - eller torka - upp allt slipdamm. Ytan måste vara ren både innan en slipning sker och efter densamma.
  • Olja in. Det sista är att du ska olja in altanen. Följ anvisningarna på burken och se till att välja en lagom dag sett till temperaturen. Det ska inte regna - och det ska heller inte vara strålande sol: lagom är bäst!

På denna hemsida kan du läsa mer om du är intresserad av att slipa altan i sommar: slipaaltan.se

10 May 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.