Så sätter du upp en kristallkrona i taket

I de flesta fall så klarar man sig med de armaturer som finns i en bostad, men det kan finnas speciella lägen som kräver att man hittar nya lösningar. Om du exempelvis har köpt en ny typ av lampa som ska hänga i en speciell anordning, om du har möblerat om och därmed måste ändra din takbelysning eller om den lampa du har är extra tung - tre stycken tillfällen som kräver att man borrar hål i taket och fäster en krok. Det är väl bara att borra och plugga som vanligt?

Går man in med den inställningen så blir det lätt fel. Vad händer om kroken i fråga inte klarar av din tunga, dyra kristallkrona, vad händer om du borrar för djupt och bo i en lägenhet och vad händer om du borrar för litet hål i förhållande till vad som ska hänga i kroken i fråga?

Nej, det är alltså inte “bara att borra”. Vi kan säga att du nyligen köpt just en kristallkrona som väger tio kilo; en kristallkrona som kostade dig 10.000 kronor och som du sett som en riktig investering. Den ska, kort och gott, finnas i ditt hem för alltid; som man brukar resonera då man införskaffat en kristallkrona för dyra pengar. Hur ska du då få denna att hänga säkert i taket; vilken typ av krok kommer att klara tyngden - dag ut och dag in? Vi ger några tips.

kristallkrona

Tänk på placeringen först

Det första du ska göra är att mäta ut var din kristallkrona ska sitta. Du ska även se till vilket material taket har. Vi kan säga att det är betong - vilket alltså utesluter hammare och spik och som gör en ordning till det enda alternativet. Du behöver en slagborr i och med att det är betong.

Se till att du använder skyddsglasögon; det är tyvärr inte ovanligt att flisor losnar och att ögonen kan ta skada. En annan säkerhetsåtgärd som du bör vidta gäller det du står på. Se till att du dels når hela vägen upp och att du dels står stadigt. Använd ingen gammal ranglig pall för detta.

  1. Börja med att borra. Se till att skären är av metall. Dra ut borren då och då för att se till att det inte blir överhettat. Du kan - vid problem - använda en körnare för att få borren att fästa bättre. Hacka ett litet hål.
  2. Eftersom det är viktigt att hålet blir lika djupt som skruven/kroken och som pluggen så kan du använda en borrstoppare. Denna skruvar du fast på borren så att du inte går för djupt.
  3. Pluggen och borrstålet ska vara av samma dimension. Det vill säga - lite tunnare skruv än plugg
  4. Skruva in infästningen - lämpligen en Torgrip - och fäst därefter kroken i taket.

Så, nu har du allt som krävs för att din kristallkrona ska hänga stadigt och säkert så länge du bor i bostaden.

Vi ska säga en sak om infästningen dock: följ alltid en grundregel vid betongborrning ju tjockare betong - desto mindre ska infästningen vara. Det har att göra med att belastningen blir högre om en betongvägg/tak är tätare och då måste också pluggen vara mindre. I och med att vi ovan rekommenderade en Torgrip (en pinnskruvexpander) så handlade det om att ditt tak var gjort av väldigt tjock - tät - betong.

12 Apr 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.