Så minskar du risken för asbest

Asbest är sedan länge förbjudet i Sverige, men kan fortfarande påträffas i äldre hus. Undvik att utsättas för asbest i hemmet genom att ha koll på var det kan finnas och hur man blir av med det.

Tider förändras och så även synen på och kunskapen om olika byggmaterial - som tur är. Asbest ansågs från början vara ett revolutionerande material med bl a särskilt brandskyddande egenskaper, tills dess otäcka inverkan på människors hälsa uppdagades och asbesten totalförbjöds. Under 1960- och 1970-talet hann det dock användas mycket flitigt i en hel del byggen och bostäder, och rester av det kan ännu hittas i t ex mattlim, plastmattor, kakelfogar och rörisoleringar. Så länge det sitter på plats är det dock ofarligt, det är först när man börjar riva i det som de farliga fibrerna frigörs och börjar cirkulera i luften. Bor du i ett äldre hus och är sugen på att byta ut dystra 70-talskulörer mot något mer ljust och fräscht? Då är det viktigt att först kolla upp om det kan finnas asbest i huset, och hur det i sådana fall bör hanteras.

Anlita en firma för säkerhets skull

Analys och sanering av asbest kan utföras av dig som privatperson, men då gäller det att ha full koll på hur det måste gå till samt ha tillgång till ordentlig skyddsutrustning. En vanlig hederlig dammsugare duger t ex inte, då fibrerna enkelt kan leta sig igenom filtret och ut i luften som du andas. Inte heller fungerar det med ett vanligt munskydd. Sanering av asbest kräver både luftsluss, specialdammsugare och skyddsdräkt av det rejälare slaget för att vara så säkert som möjligt. Allra bäst är därför att anlita en auktoriserad firma, som är godkänd för att både identifiera, sanera och ta hand om gammalt asbestmaterial.

Ha koll på vanliga asbestkällor

Synen på asbest som ett mångsidigt mirakelmaterial bidrog till att det användes inom en hel rad olika byggarbeten och konstruktioner. För att minska risken att utsättas för asbest när du t ex ska bygga om eller renovera hemma, är det därför viktigt att känna till de vanligaste källorna till asbest och se över vilka som kan finnas i din bostad. Glöm inte att också kontrollera exteriören, då asbest var populärt att använda i både fasadmaterial och takskivor. Gillar du att meka med gamla bilar? Var försiktig med äldre bromsar och dylikt - en vanlig källa till asbest som dessvärre endast få känner till.

7 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.