Renovera med en elektriker i Stockholm

Funderar du på att renovera i din bostad i Stockholm? Du är långt ifrån ensam och du är garanterad heller inte ensam om att fundera kring om du ska göra vissa saker på egen hand och därigenom komma billigare undan. Det har blivit vanligare att renovera och det har blivit mycket vanligare att se att privatpersoner gör detta utan någon professionell hjälp. Det kan fungera - men samtidigt så måste man vara medveten om att vissa saker måste skötas av yrkesmän. Att arbeta utan en behörig elektriker strider mot lagen.

Varför renoverar många utan att anlita professionella företag? Det finns en del detaljer som är värda att lyfta fram som förklaring. Den första handlar om pengar. Det kostar pengar att renovera och arbetstiden är en del av detta - väljer man att renovera på egen hand så kommer man, helt enkelt billigare undan.

Enklare att hitta information idag

En annan förklaring är att det är lättare att hitta information kring hur man ska gå tillväga idag. Som en följd av internet så är det avsevärt mycket enklare att få en teoretisk bild över hur man ska ta sig igenom ett projekt och detta egentligen oavsett om det handlar om att platsbygga någonting, kakla om ett badrum eller sätta upp ett nytt kök. Fenomenet Youtube-snickare är definitivt här för att stanna.

Och, som en tredje punkt så kan vi även nämna att det är roligt. Det är roligt att utmana sig själv, ta fram hammaren och skapa någonting nytt. Många klarar mer än de tror och vågar man ta steget så finns det också en belöning i slutändan; en belöning som ger ett bättre självförtroende och en ovärderlig kunskap.

Får du verkligen renovera utan hjälp?

Men - man måste också vara ärlig mot sig själv och ställa sig två stycken frågor. Ska du renovera din bostad i Stockholm så bör dessa frågor ha ett svar innan du sätter igång:

    • Klarar jag av det? Det är skillnad på renoveringar och kring hur stor förkunskap som krävs. Man måste även vara ärlig gällande tiden. Renoveringar tar tid och har du ett arbete att sköta så kommer dina insatser att ske mestadels under kvällar och helger. Orkar du det?
    • Får du renovera? Nu närmar vi oss det viktigaste. På det stora hela så får man som lekman sköta det mesta själv och det finns inga lagar som säger att man inte får renovera inuti bostaden. Vill du hålla på att dra vatten, sätta kakel, måla om, tapetsera, sätta in ett kök och så vidare så är det något du också kan göra - men där du också själv svarar för eventuella konsekvenser om någonting skulle bli fel i framtiden. Elektricitet däremot: där får du inte göra någonting. Ska du dra ny el, sätta upp spotlights, lägga in golvvärme eller installera någon typ av maskin i badrummet så ska detta - utan undantag - skötas av en behörig elektriker.

Hitta en elektriker i Stockholm

Det finns en logisk förklaring till detta. Elektricitet är livsfarligt och detta både vid direkt hantering - en stöt kan vara direkt dödlig! - och på sikt - många bränder i Sverige kommer av feldragen el och undermåliga installationer. Kort och gott: man har inte råd att chansa då det de facto står liv på spel. En elektriker måste du kontakta om du ska renovera din bostad i Stockholm.

Kostnaden då? Visst, du kommer givetvis att få betala för arbetskostnaden - det kommer du inte undan. Men - och detta gäller alla typer av hantverkare - blir det verkligen så dyrt som många gör gällande; kostar det så mycket att anlita en elektriker i Stockholm? Inte alls. Med tanke på att Rot-avdraget finns och ger dig möjlighet att dra av 30% av den totala kostnaden för arbete så blir summan du betalar inte alls så hög i slutändan. Du får ett säkert, tryggt och kvalitativt jobb för en ganska rimlig summa.

I Stockholm har du dessutom fördelen av att kunna använda konkurrensen. Ta in så många offerter som möjligt och se över vilken elektriker som ger dig bra valuta för pengarna. Var emellertid alltid mest uppmärksam på att det verkligen finns behörighet. Säkerheten är den enskilt viktigaste investeringen du kan göra.

Läs mer om elarbeten på https://www.elektrikerstockholm.nu/

16 Jun 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.