Modulhus eller bygga Attefallshus från grunden?

Ska du bygga ett Attefallshus på din tomt? Det är ingen dum idé alls att låta bygga ett sådant hus, som du enkelt kan hyra ut, eller använda som gäststuga, bastu eller varför inte ett båthus? Det finns en relativt stor marknad för Attefallshus. Detta beroende på hur du vill använda ditt Attefallshus. 

Vill du använda Attefallshuset som en permanent bostad med allt i huset; badrum, dusch och kök är det fullt möjligt. Ett Attefallshus får du bygga med en höjd på 4,0 mter i nockhöjd, vilket gör det möjligt att bygga ett loft i huset. På det sättet får den som bot i huset möjlighet att sova på loftet och använda utrymmet under till en öppen planlösning för arbetsrum, kombinerat vardagsrum och kök. Så när du väl har bestämt dig för att bygga ett Attefallshus, bör du sedan ta ställning till hur du ska gå till väga. Här beskriver vi några av de för- nackdelar som finns med de båda tillvägagångssätten.

Arkitektritat modulhus

Väljer du att köpa ett modulhus, är det som vilket annat modulhus som helst. Det innebär att det företag som du väljer att köpa av, kommer med de olika delarna i huset. De snickrar ihop det och du får nyckel till huset. Du behöver inte göra något mer än betala för huset. Om du vill kan de dra vatten- och avloppsrör till det färdiga huset. De bygger grunden, ställer ihop huset så att det är inflyttningsklart. Du behöver i regel inte bekymra dig över något.

Bygga Attefallshuset själv

Väljer du i stället att bygga det själv, får du bestämma allt själv. Det innebär dock att det inte kommer att ta lika snabbt att bygga det, som när du köper modulhuset. Själv måste du alltså bygga grunden, reglarna, väggar och tak och fönster och dörrar själv. Det krävs att du har byggvana för att kunna bygga ett helt hus på egen hand. Det du däremot får genom att bygga det själv, är att du bestämmer utseende och  kostnad av huset på egen hand.

Tänk på att du får ha både Friggebod och Attefallshus på tomten

Om du har behov av flera byggnader på tomten, får du alltså bygga både en Friggebod och ett Attefallshus på den egna tomten, utan att behöva ansöka om bygglov, och att inget av husen står närmare än 4,5 meter från grannens tomt. Ett Attefallshus kräver inget bygglov, däremot vill kommunerna ha en bygganmälan innan du startar bygget. Här kan du läsa mer om Attefallshus.

30 Oct 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.