Korrugerad plåt är en riktig vinnare

De flesta plåttak består av korrugerad plåt. Det innebär att taket har en vågform som går upp och ned. De blir då en styvare effekt av plåten, vilket många ser som väldigt fördelaktigt.

Det är få tak idag som är helt platta. Det är faktiskt väldigt ovanligt. Även om du tänker efter riktigt noga kan det säkert vara svårt att komma på ett exempel. Titta efter nästa gång du är ute på stan och promenerar. Kan du räkna ihop till en enda byggnad med platt tak ska du se det som en bonus. I alla fall om det handlar om plåttak. Det är mycket mer vanligt förekommande att plåttak är utrustade med så kallad korrugerad plåt. Det är exakt den formen som gör dem motsatsen till platta. Korrugerad plåt är framför allt vanligt förekommande i byggindustrier, men som sagt går det att identifiera även på vanliga hus och villor.

Korrugerad plåt håller bättre vid oväder

Den stora skillnaden på korrugerad plåt jämfört med “vanlig” och platt plåt är att den korrugerade plåten blir mycket styvare. Det förhindrar plåten från att böja eller vika sig likt ett papper. Och är det någonting man vill att sitt tak inte ska göra så är det väl att vika sig rakt på mitten. På så sätt blir korrugerad plåt en mer hållbar lösning. Ditt tak ska ju trots allt sitta uppe ett bra tag. Inte rasa igenom så fort det blåser, regnar eller snöar. Lägg därför tak med korrugerad plåt istället.

15 Feb 2022

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.