Hur vill du använda ditt kök?

Funderar du på att göra om ditt kök? Köket har nästan ersatt vardagsrummet, då vi spenderar alltmer tid i köket istället för vardagsrummet. Man säger att de flesta fester börjar – och slutar i köket. Därför har vi behov av öppna ytor där vardagsrummet har flyttat in i köket – eller tvärtom. Gästerna samlas ofta i köket, där kanske maten håller på att göras och besöker det under senare delen av festen för att släcka törsten eller hungern. Vi gör även andra saker i köket, barnen kanske gör sina läxor i köket medan föräldrarna gör kvällsmaten. Därför är köket kanske den viktigaste platsen i ett hem.

Renovera med varsam hand

Ska du göra om ditt kök, är kanske det första du bör göra, är att fundera över hur du vill ha det. Vilken typ av kök passar i ditt hem? Har du ett gammalt hus, är det ett kök som motsvarar huset och den stil som det är byggt i, som passar bäst . Det är ofta ett väldigt stilbrott då husägarna har renoverat köket efter den stil som just då är trendig, men som avviker mycket från den tid då huset byggdes. Det kallas byggnadsvård. Man kan visserligen byta hela inredningen i huset till en helt annan tidsepok och bara bevara fasaden. Men fönstren bör gå i samma stil som övriga fasaden för att inte förstöra själva huset.

Rita om hela köket

Har du behov av ett stort kök, kan man rita om hela hela den sektionen och kanske slå ut någon vägg. Då kan man behöva längre arbetsbänkar, man kanske vill ha en köksö med barstolar där frukost och lunch kan intas, eller så vill man dela av köket i mindre sektioner. Man kan även bygga uppåt och takhöjden tillåter det. Man kan även bygga ett kök som på årets varmare del kan höra ihop med ett uterum. Detta för att kunna sitta ute så mycket som möjligt när vädret tillåter det. Andra kanske vill göra köket mindre. Känner man att man endast gör maten där och vill sitta och äta i vardagsrummet kan man minska kökets yta till endast det mest nödvändiga, men en liten diskbänk och liten arbetsbänk. Många förvarar sitt matporslin i vackra skåp i vardagsrummet.

Det ni behöver tänka på är:

– hur använder ni köket i dag?

– vilka behov har ni?

– var vill ni ha köket?

– hur kan ni förändra köket; var kan ni förstora eller förminska ytorna?

– vad kostar det att förändra det på det sätt ni önskar?

Ska renoveringen bli riktigt bra är det eventuellt nödvändigt att anlita en arkitekt som ser över hela omgörningen. Det bästa är att anlita riktiga hantverkare för att jobbet ska bli så bra som möjligt. Att göra om kök på egen hand är ganska svårt. Dessutom kanske nya el- och vatten- och avloppsledningar behöver dras om. 

30 Jan 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.