Har du tänkt på varför de bär vitt?

Att få jobbet gjort med bra kvalitet och snabbt. Skickliga hantverkare gör jobbet rätt från grunden och skapar snygga resultat. Varför ska du anlita en målare hellre än att måla själv?

Har du någon gång funderat över varför målare bär vita kläder? Andra yrkesgrupper gör det inte, så varför just målare? De som hanterar färger hela dagarna. De borde ha en väldigt stor risk att kladda alla möjliga kulörer på kläderna. Kulörer som är allt annat än vita. Det finns en historisk förklaring. Målare har tidigare jobbat allra mest med vita färger. Förr målades tak, väggar, karmar, fönsterbågar och så vidare alltid i vitt. Spackel och annat de arbetar med är också ljusgrått eller vitt. Därav blev de en yrkeskår med vita kläder. På senare tid har det blivit mer populärt att måla med andra kulörer inomhus. Det börjar därför nu bli ganska opraktiskt, men det finns en tradition. Oavsett färg på kläderna, kommer det bli fläckigt av andra färger.

Vad behöver fräschas upp?

En målare målar ju inte bara fasader och innerväggar. En målare gör så mycket mer. Det handlar ju även om förberedande arbete och underarbete. De vet vad som behövs i alla lägen. Dessutom målar de ju möbler, fast inredning, lister, tak och enstaka snickerier. Vad är i behov av uppfräschning hemma hos dig? Ibland vill vi lyfta ett rum och gör det med hjälp av färg eller tapet. När vi gör det själva känns det besvärligt med all förberedelse. Rummet ska tömmas eller möbler ska skyddas. Golv och tak ska täckas och alla kanter ska tejpas. En hel del jobb som du slipper om du anlitar en professionell målare istället. Gör du jobbet själv kommer du troligen att måla på det som redan finns där. Medan en målare vet om tidigare färg eller tapet behöver avlägsnas samt om en viss färg går att måla över med en annan osv.

Färglära för alla rum

Innan du målar ett rum ska du fundera lite. Förhoppningsvis ska du bli nöjd och trivas med den ny känslan i rummet under en längre tid. Då kan det vara en god ide att konsultera färgläran. Vet du hur olika färger påverkar ditt mående och humör? Vet du till exempel att du blir pigg och alert av rött och orange? Känner du till att du varvar ner och känner dig trygg i grönt och gammelrosa? Lugn och disciplin skapas med hjälp av blått.

15 Aug 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.