Har du råd att bygga hus?

Det är naturligtvis en fråga att ställa sig. Det låter dyrt. Att bygga ett hus. Men har du räknat på det? Vet du om det är för dyrt eller om du har råd med det? Tänk om det visar sig vara möjligt.

För många kan det låta som en dröm. Att få bestämma själv hur huset ska se ut, hur stort det ska vara, vilken stil, färg, balkong, uterum. Allt nytt, och enligt plan. En del vill absolut ha ett äldre hus, ett hus som till och med behöver renoveras. En del älskar att göra om eller restaurera ett befintligt hus. Och för dem finns det åtskilliga objekt på marknaden. En del utan renoveringsbehov och en del med stort renoveringsbehov. För att bygga hus behövs en tomt. Antingen har man redan en tomt, kanske med ett hus som redan står där, men som skall rivas. Eller så letar man efter den perfekta tomten och bygger där.

Nyckelfärdigt eller byggsats, välj själv

När det kommer till själva projektet, bygga hus i Skåne, finns det olika vägar att gå. Man kan välja att låta en arkitekt rita huset och få det annorlunda och unikt. Ett hus som sticker ut från mängden. Eller så väljer man bland så kallade typhus, anpassade till dig och din familjesituation. Men också anpassad till tomten och omgivningen. Det går alltid att hitta en lösning där man kan använda den egna insatsen för att få ner priset. Man får vara beredd att lägga ner tid och kraft på att själv delta i byggandet. Men ibland är det precis det man vill, att vara delaktig, vara med att bygga sitt hus. Om man varken kan eller vill går det naturligtvis att låta byggfirman bygga och sen bara gå in genom dörren och börja bo.

Om budgeten spricker

Utgå från en budget, vilket man bör göra, oavsett om man lånar pengar eller har eget kapital. Då kan man på ett tidigt stadium justera olika delar så att budgeten inte skenar. Det kan vara att man väljer ett annat material för att hålla nere kostnaderna. Det kan också vara att man inser att det finns utrymme att anlita mer hjälp. Budgeten gör det synligt, och blir ett styrmedel. Och sist men inte minst, räkna hellre med att budgeten kan spricka, tänk en marginal på några procent upp. Det alltid kan inträffa oväntade saker vid ett husbygge, med marginal blir det ingen katastrof.

19 May 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.