Golvtäckning utan skarvar - en smidig lösning

En viktig faktor när man väljer golvbeläggning är hur lätt och smidigt det är att lägga den. Och många som arbetar med mattläggning föredrar mattor, som också har blivit alltmer populära de senaste åren. I Uppsala verkar mattläggare vara särskilt nöjda med detta material, trots att det kan se ut som en svår och besvärlig process för en lekman.

En av fördelarna med mattor är att de ofta kommer i stora sjok och kan täcka ett helt rum från vägg till vägg utan några skarvar. Detta är en bekväm lösning, men det kan kräva två personer för att lägga mattan på plats och det kräver också viss vana och tålamod för att få den att ligga perfekt.

En annan fördel med att lägga en heltäckande matta är att man inte behöver oroa sig för att den ska skifta eller röra sig på golvet. Men om man inte vill lägga en heltäckande matta, finns det möjlighet att använda två eller flera mindre mattor och fästa dem ihop på ett snyggt och hållbart sätt.

Lösningar för att fästa mattor

Vanligast idag är att man lägger mattor löst på golvet och kniper fast dem med vägglister. Detta är en enkel och effektiv lösning som gör det enkelt att byta ut mattan vid behov om man vill lägga matta i Stockholm. Men om det är en tunn matta kan det vara lämpligt att limma fast den för att undvika att den rör sig eller skiftar på golvet.

För att fästa två eller flera mindre mattor kan man använda olika tekniker beroende på vilken typ av matta och vilken funktion rummet har. Om det är ett våtutrymme är det viktigt att skarvarna är tätt ihopfogade för att undvika läckage eller fuktskador. Medan en mjuk matta i en matsal kan ha mindre krav på hållfasthet.

24 May 2023

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.