Går det att lita på hantverkare i Stockholm?

Dethantverkare finns några vanliga missuppfattningar om hantverkare i Stockholm som vi ska försöka reda ut. Utan tvekan så gäller den vanligaste prislappen och vad det är man får för sina pengar. Många anser – utan att ha gjort några närmare efterforskningar – att en hantverkare som arbetar i Stockholm dels är väldigt dyr, dels inte sköter sina åtaganden korrekt och dels också har en massa annat för sig snarare än att jobba; exempelvis sitta i bilen, tala i telefon eller befinna sig någon annanstans. Det här gäller egentligen oavsett vilken typ av hantverkare man talar om; en målare, en snickare, en takläggare, en rörmokare eller en elektriker – samtliga yrkesgrupper buntas ihop och dras över samma kam.

Stämmer då allt detta? Nej, naturligtvis inte. Till största delen så handlar det om professionella yrkesmän som A) tar betalt enligt normal taxa och som B) gör det jobb de är anlitade för. Att man anser att den hantverkare man anlitat exempelvis inte dyker upp i tid – ja, det kan man förmodligen helt skylla på trafiken i Stockholm. Därmed dock inte sagt att det inte finns en risk i att anlita en hantverkare i Stockholm. Som i alla andra städer, ska här tilläggas. Kvaliteten mellan två stycken målare, mellan två snickare och mellan två rörmokare skiljer sig åt och det finns de facto en risk att man anlitar en sämre sådan. Skillnaden mellan Stockholm och en mindre stad är att de, helt enkelt, finns fler av dessa sämre hantverkare och att man som kund således får högre krav på sig själv då det kommer till att välja rätt.

Så hittar du rätt hantverkare i Stockholm

Här kan man dessutom dra en tydlig linje mellan före- och efter Rot-avdraget. Innan rot-avdraget fanns tillgängligt (där du som privatperson kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden) så var fuskjobben betydligt färre. Efter Rot så har dock efterfrågan öka – fler vill renovera och bygga nytt – och således, som en följd av detta, så har även fler ljusskygga hantverkare sett en chans till snabba pengar. förkastligt, naturligtvis – men ändå logiskt.

Vi nämnde att man som kund har ett större ansvar i att hitta rätt och vi tänkte av den anledningen ge några tips kring hur man ska gå tillväga. Tips som ser ut enligt följande:

Företagets start. En parameter som man kan titta på gäller just om när företaget startade. Skedde detta innan rot-avdraget såg dagens ljus eller skedde uppstarten efter år 2004? Här ska man dock inte stirra sig blind; men man kan ha det i sin beräkning.

Priset. Vi skulle här säga att du har en fördel i att det finns så pass många hantverkare – oavsett område – i Stockholm. Detta då du kan ta in fler offerter och ställa dessa mot varandra (och därigenom få ett bättre förhandlingsläge samt pris). Dock: välj alltid bort de billigaste företagen. Ett väldigt lågt pris i jämförelse med konkurrenterna ska inte ses som en kvalitetsstämpel utan snarare som en indikator på att någonting är fel.

Referenser: här är en avgörande punkt. Tidigare kunder och betyg, omdömen och vitsord från sådana är idag viktigare än någonsin. En hantverkare i Stockholm som kan ge dig många nummer till tidigare nöjda kunder är, helt enkelt, pålitligare än en som ställer sig ovillig att ge dig några nummer överhuvudtaget. 

Vi avslutar med att tipsa om en hantverkare som vi bara har positiva erfarenheter av: Soso's. Här kan du läsa mer om denna duktiga hantverkare i Stockholm. 

12 Dec 2016

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.