Fräscha upp balkongen eller uteplatsen

Nu till utesäsongen är det dags att fräscha upp våra balkonger och uteplatser för mysiga och trevliga stunder. Man kan bona med fina mattor och gardiner. Det är också dags att så blommor och växter i balkonglådorna för mer färgprakt och god doft.

När det är dags för sommaren behöver man ett bra och snyggt solskydd. Många väljer också att glasa in balkongen för att kunna utnyttja den även när det inte är perfekt väder. 

Glasa in balkongen

En snygg balkonginglasning skapar effektivt mer utrymme i lägenheten. Man får helt plötsligt ett nytt rum i boendet och beronde på isoleringen man väljer kan det användas även på höst/vår eller till och med på vintern.

En inglasad altan minskar effektivt eventuellt buller från gatan utanför. En annan fördel är faktiskt att uppvärmningskostnaderna kommer att gå ner. Det går att spara mellan 6-12 procent. Anledningen är att intilliggande rum får varm luft från balkongen och värmer upp rummet. Att glasa in balkongen är alltså en investering som kan betala sig.

Fördelar med en inglasad balkong

En inglasad balkong ger en unik miljö att trivas och umgås i. Perfekt för måltider och festligheter med en härlig utsikt. Fasaden blir också vackrare rent estetiskt vilket fastighetsägaren kommer att tycka om. Det gör att boendet kommer att öka i värde då många eftersöker inglasade balkonger.

En annan fördel med inglasning är att balkongen inte slits som tidigare. En öppen balkong blir skräpig och smutsig och slits hårt av väder och vind. Hållbarheten på balkonger som är inglasade kan öka med upp till 10 år.

Olika sätt att glasa in balkonger

Det finns olika utseenden och material på de glaspartier som används för en balkonginglasning. Ramarna är oftast tillverkade i tåligt aluminium för bästa hållbarhet och glaset bör vara härdat och tillräckligt tjockt. Välj aldrig för tunt eller brett glas så det kan gå sönder. Det måste tåla starka vindar och vara lätta att putsa.

När det gäller val av glas måste man bestämma hur man vill använda sin balkong. Vill man bara ha en vind- och bullerskydd för sommaren behöver man inte så tjockt glas. Tänker man sig att kunna använda balkongen under kallare årstiderna måste man använda ett tjockare glas och eventuellt ett tvåglasfönster med isolering. 

Man måste bestämma lösning för öppning av fönsterpartier vilket behövs för att kunna justera temperaturen. Det finns vikbara fönster eller skjutbara via en räls. Man brukar oftast montera ramarna innanför balkongräcket. 

21 May 2019

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.