Ett välgrundat arbete med EPS-betong

När du ska gjuta grund kan du aldrig kompromissa med kvalitén på betongen du använder. Bara med rätt blandning och tillverkning blir resultatet perfekt. EPS-betong är grundläggande.

Det kan aldrig betonas nog - när du ska bygga och gjuta behöver du använda rätt material av rätt kvalitet på rätt sätt. En byggnad kan aldrig bli bättre än grunden den står på. Om arbetet inte utförs korrekt och med rätt sorts material kommer problemen att dyka upp, förr eller senare. Att gjuta grund är ett petnoga arbete, men också ett arbete där det verkligen betalar sig att vara mycket noggrann. Eftersom EPS-betong används som underlag till golvytor av olika slag finns inget ord som “alltför noga”. Kvalitetskraven är höga, och det ska de också vara. Du vet att du har lyckats när ditt golvunderlag är på plats - plant, torrt och värmeisolerande.

EPS-betong är ett suveränt material som fyllnadsmassa

Var kan man använda EPS-betong och var är det lämpligt? Sanningen är att det kan användas i väldigt många olika sammanhang. Exempelvis passar det utmärkt som underlag i källare. Eftersom det vatten man blandar i massan går åt under härdningen kommer du att få ett golv som isolerar väl mot fukt och håller värmen där den ska vara, nämligen inomhus. Och om du planerar att installera golvvärme är EPS-betong likaså ett perfekt underlag. En jämn yta ger en enkel installation och betongens egenskaper hjälper till med värmehållningen. Ett annat användningsområde är mellanlager och utfyllnad. Lyfter vi istället blicken används betongen också till tak. Vinklade, i valv, eller plana, lättbetong fungerar alltid med rätt metoder. Eftersom materialet är så lätt tillför det mycket lite vikt i konstruktionerna. Man avslutar alltid arbetet med att applicera avjämningsmassa eller flytspackel. Sedan kan man lägga på det ytskikt man tänkt, eventuellt med golvvärme emellan.

Kvalitet och enkelhet är viktigt

Vissa arbeten med EPS-betong utförs av privatpersoner medan andra mer komplicerade gjutningar troligen ordnas av proffs. Vilket du än är behöver du se till att du får med dig betong av hög och jämn kvalitet från en pålitlig producent. Cellbetong från ett företag med lång erfarenhet garanterar att du får rätt resultat och inga efterföljande problem. Större mängder kan levereras med bil medan mindre kvantiteter levereras i säckar och blandas på plats. Kvalitén är givetvis oavsett leveranssätt alltid lika hög. När det gäller gjutning av underlag finns inga kompromisser utan endast det bästa är gott nog.

7 Mar 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.