Ett trägolv går att förnya och ändra utseende på

Trä är det mest populära golvmaterialet. Det kan bero på vårt nordiska klimat och den goda tillgången på skog. Men ett trägolv är även praktiskt och går att slipa om när det blir slitet.

Trä är ett vackert och levande material som ger ett varmt intryck. Det är behagligt att gå och stå på och passar i de flesta rum. Ett trägolv håller länge och blir som nytt igen om man slipar det. Detta gör trägolvet till det mest miljövänliga golvmaterialet.

Ett trägolv går även utseendemässigt att förändra genom olika ytbehandlingar. De senaste åren har det exempelvis varit populärt att färga in sin ekparkett ljus eller mörk. Ett förhållandevis billigt och enkelt sätt att förändra ett rums karaktär på. Tröttnar man på färgen är det dessutom bara att slipa om parketten och välja en annan ytbehandling. Men man kan inte slipa om ett golv hur många gånger som helst. Det som avgör är golvets tjocklek och hur många gånger det redan har slipats.

Så rengör man bäst ett golv av trä

Ett trägolvs utseende påverkas även av den efterbehandling man väljer. Många väljer att olja in sina golv då man samtidigt behåller träkänslan. Men ett oljat golv är extra känsligt för vatten och spill då det lätt får bestående fläckar om man inte är snabb nog att torka upp. Därför passar ett oljat golv inte så bra i ett kök utan man bör istället välja att vaxa eller lacka det. Man bör även vara noga med hur man sköter om och vårdar sina trägolv då detta gör att de håller sig vackra längre. Ett golv gjort av trä rengörs bäst med en lätt fuktad trasa och eventuellt med lite såpa. Inga andra rengöringsmedel bör användas då de istället kan skada och torka ut träet.

En golvslipningsfirma kan reparera trägolv

Vill man slipa, laga och förnya sin trägolv ska man vända sig till en professionell golvslipningsfirma. Många väljer att slipa sin golv själva men det blir inte lika bra. En professionell firma arbetar dessutom snabbt och man har snart golv som ser ut som om de vore nya. Ibland kan en planka eller en parkettstav behöva bytas ut och detta kan man inte göra själv. Trä är ett levande material som påverkas av årstider och luftfuktighet och det gäller att det trä som man ersätter det gamla med passar in perfekt med det övriga golvet. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.stockholmgolvslipning.com/

21 Sep 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.