Brandtätningar måste vara pålitliga

Rörledningar och kablar mellan rummen måste säkras, så att en brand inte kan spridas runt omkring dem. Man installerar brandgenomföringar, som i sin tur tätas med fogmassa mot väggen.

Det är livsviktigt att inte eld kan krypa in i väggarna och sprida sig till andra rum. Man måste kunna dra el och ha vattenledningar i ett hus, och då låter man dem gå genom speciella brandgenomföringar, där rör och kablar får plats. I kanterna måste man täta mot väggen, och det är där brandtätningen ska sitta.

Rummen har olika brandklass

Varje rum är en brandcell och klassas för sig enligt ett normsystem. Det finns därför krav på brandgenomföringar och brandtätningar, så att de motsvarar rätt klass. Det allt egentligen handlar om är hur väl materialet står emot eld och hur länge. Som privatperson ska man inte laborera med de här sakerna själv.

De som installerar brandtätningar har mycket stora kunskaper och även lång erfarenhet. Därför bör man överlåta ansvaret på ett seriöst företag som är specialister på brandsäkerhetsutrustning och som kan leverera allt material som krävs för just den aktuella brandklassen.

Det är också viktigt när man bygger till eller bygger ut sitt hus, så att man inte slarvar med brandtätningarna på de nya ytorna. Allt som görs i ett hus måste vara professionellt och ordentligt gjort, speciellt när det gäller att skydda sig mot eld och rök. När det byggs nya garage och vindsutrymmen har man numera lärt sig av gamla misstag och ser till att täta ordentligt mellan sektionerna för att begränsa skadeverkningarna om olyckan är framme.

Hyresvärdar måste garantera säkerheten

I hyreshus där det bor många familjer är det lätt hänt att exempelvis ett brinnande stearinljus glöms bort eller att en spis inte stängs av ordentligt. Det kan bli elfel i någon elektronisk utrustning eller så är det någon som somnar ifrån en cigarrett. Hyresvärden måste kunna garantera att huset är brandsäkert och se till att alla regler och föreskrifter följs.

Ibland läser man om ungdomar som smygröker eller rentav leker med eld på vindar och i källarutrymmen. Det kan också ta eld i garage där folk svetsar sina bilar utan att ha lov till det. En fullgod brandsäkerhet är ett måste i alla fastigheter, inte bara i hyreshus. Det är en katastrof för alla när det börjar brinna, och inte minst rökskadorna blir omfattande. Med brandtätningar hinner man ofta släcka elden, för den kommer inte vidare.

11 Oct 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.