Bra att veta om stambyte i Stockholm

Dags för stambyte i Stockholm? En jobbig men nödvändig process. Ta del av information om hur det går till, så är du bättre förberedd på vad som väntar.

Planerar din bostadsrättsförening för ett stambyte i Stockholm? Då kan det vara bra att känna till litegrann om hur det går till. Ett stambyte är ett omfattande arbete som innebär att man byter ut samtliga vattenledningar och avloppsstammar i ett hus eller en byggnad. Det är kostsamt, det tar tid och det innebär ofta en hel del olägenheter för de boende eftersom varken egen toalett eller dusch är tillgängliga under flera veckor. Lyckligtvis är det ingenting som behöver göras särskilt ofta - det rekommenderade intervallet är ungefär 50 år. Vid ett stambyte blir det också nödvändigt med fullständiga badrumsrenoveringar och ofta även en del köksrenoveringar, eftersom väggar och golv måste rivas upp för att komma åt rören. Besvärligt för de boende under tiden det pågår förstås, men ett nytt och fräscht badrum brukar i slutändan ändå fungera som en bra kompensation.

När är det dags för ett stambyte?

Ett stambyte är som sagt en dyrköpt historia och därmed något de flesta bostadsrättsföreningar och fastighetsägare gärna undviker in i det sista. Det finns mindre kostsamma knep och tillvägagångssätt att ta till för att förlänga livslängden på rör och ledningar, som t.ex. relining och stamspolningar. Dessa åtgärder kan dock inte helt ersätta ett stambyte, som förr eller senare kommer att bli oundvikligt iallafall. För att veta när det börjar dra ihop sig för ett stambyte, gäller det förstås att ha koll på hur länge de befintliga rören har suttit. En annan fingervisning är om det börjar dyka upp vattenskador här och där, samt om det uppstår problem med upprepade stopp i avloppen. En professionell rörfirma kan hjälpa till med en inspektion av rören, och göra en bedömning av skicket på stammarna.

Lösningar för de boende

Förutom en hel del oväsen och en ständig närvaro av byggarbetare, är det förstås påfrestande för de boende att vara utan sina egna badrum under ett par veckors tid. Tillfälliga lösningar tillhandahålls alltid i form av provisoriska duschar och toaletter, som antingen ställs upp på gården eller kanske redan finns tillgängliga i något källarutrymme. Köken går oftast bra att använda under tiden stambytet pågår, med undantag för någon kortare period. Ta kontakt med din bostadsrättsförening för att få veta hur det kommer bli när just ditt hus ska genomgå ett stambyte.

5 Mar 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.