Badrumsrenovering – vad kostar det?

En badrumsrenovering kan ge hela hemmet ett lyft. Att göra badrummet snyggt och modernt är något som allt fler och fler börjat göra på senare år. Vad det kostar att göra en badrumsrenovering kan skilja sig åt enormt. För det första beror det på vad som ska göras och i vilken omfattning.

Ska man dra rör, lägga om kakel, dra el och dessutom behöva finsnickeri kan slutsumman bli ganska hög. Något som gör det lite billigare är att det idag finns firmor som specialiserar sig på helhetslösningar. Att anlita en sådan gör att priset blir lägre än om du till exempel anlitar VVS, kakel och elektriker separat. Dessa firmor kan vara lite svårare att hitta än mer nischade firmor, men i storstäderna, till exempel Stockholm och Göteborg (och kranskommuner, Järfälla eller Lidingö utanför Stockholm till exempel), brukar det sällan vara något problem.

Kostnad per kvadratmeter

Eftersom det ofta är flera olika yrkesgrupper som utför en badrumsrenovering, är det svårt att på förhand säga en summa. Istället brukar man uppskatta arbetets pris per kvadratmeter. Även det här kan givetvis skilja sig ganska mycket åt beroende på vad som ska göras, men det är åtminstone en fingervisning.

Om du vill renovera enkelt och med billiga material och lösningar, kan du i runda slängar räkna med en kvadratmeterkostnad på ungefär 3 000 – 5 000 kronor per kvadratmeter. Det här innefattar alltså allt från rör och fogmassa till duschkabin och kakel.

Moderna badrumsrenoveringar brukar dock kosta ännu lite mer. Vill man ha ett nytt badrum i standardkvalitet kan man räkna på nästan det dubbla priset per kvadratmeter. Ungefär 5 000 till 10 000 kronor per kvadratmetern är en bra indikation på vad badrumsrenoveringen kan komma att kosta. Du kan alltså i hög grad påverka själv hur mycket det ska kosta – och även vilken kvalitet du vill ha. Ovan nämnda priser inkluderar dock inte kostnaderna för hantverkare.

Arbetskostnader

Är det en badrumsrenovering som görs från grunden kan kostnaderna bli ganska höga i slutändan. Ungefär 5 000 – 10 000 kronor kan räknas till arbetskostnaderna, förutsatt att hantverkarna tar ett marknadsmässigt pris (400 – 600 kronor i timmen). Dock kan ROT-avdraget appliceras på detta, vilket halverar kostnaden.

Var du bor

Var du bor kan även göra skillnad i pris. Bor du till exempel i Järfälla strax utanför Stockholm, har du ett betydligt större utbud att välja mellan än om du bor i ett litet samhälle utan närhet till en större stad. Även om kranskommuner som exempelvis Järfälla är ganska små i sig, har de en närhet till Stockholm, där landets förmodligen största utbud av tjänster finns.

Genom att ha ett stort utbud kan du ta in offerter från en rad olika firmor i närområdet och på så vis säkerställa att du får det bästa möjliga priset.

Här finns en sådan firma: www.badrumsrenoveringjärfälla.nu.

7 Mar 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.