Att välja partner är ett stort beslut

Några gånger under livet är det skarpt läge. Besluten om att köpa hus, gifta sig, bilda familj eller byta karriär. Hur ska man tänka kring de stora frågorna? Finns det en karta eller en väg?

Det kan låta krasst, men det finns likheter mellan lägenhetsköp och valet av livspartner. Först som sist är det en kombination av känslor och faktaunderlag. Vilka behov ska mötas? Hur mycket kan du satsa? Hur riskbenägen är du? Vilka erfarenheter har du sedan tidigare och vad har du lärt dig av dem? Se gärna familj och vänner som en form av besiktningsmän som kan peka ut riktningen. De har sett dig göra tabbar, de känner dig och vill dig väl.

Första intrycket

När du ska välja bostad brukar det börja med foton och information via mäklare på nätet. Finns du på en dejtingapp är det samma sak där. Du själv och de du möter presenterar sig i ord och med foton. Så kommer dagen för visning av bostaden eller en fika med din dejt. Hur stämmer verkligheten med annonsen? Här skulle många råda dig att lita på magkänsla och dina sinnen. Luktar det gott i huset eller får du en känsla av mögel? Är det problem med buller från trafiken eller andra störande ljud? Hur doftar din dejt? Är det bra flyt i ert samtal? Blir du nyfiken på personen eller vill du helst bara dra? Ett bostadsköp innebär ekonomiska kalkyler som prisnivå, månadsavgift och behov av renovering. Att möta en eventuell framtida partner kan absolut handla en del om ekonomi, (vem har råd med långdistansförhållanden?) men de flesta låter känslorna fälla avgörandet, vilket väl är rimligt.

Spurten mot ett avgörande

Vi är alla olika. En del har inga problem med att fatta snabba beslut, med risk för att skjuta problem på framtiden. Kärleksbekymmer eller ekonomisk misär. Det tar man tag i längre fram. Andra lyckas inte fatta de avgörande besluten över huvud taget. Med nolltolerans mot risker och stora behov av trygghet väljer de att stanna där de är. Det är obehagligt att riskera kostnader för läckande tak eller dyrt underhåll, eller för ett brustet hjärta. Generellt är det väl så att några absoluta facit finns inte, varken för affärer eller kärlek? Att ta del av andras erfarenheter och läsa på, både om kalla fakta och heta romanser är råd som håller över tid. Andra har säkerligen gjort liknande överväganden genom historien. Vi tipsar verkligen att läsa mer på denna sida: https://besiktningsbyran.se/

1 Jul 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.