Att slipa ett trägolv – bra att känna till

Att slipa golv är ett stort projekt som både kräver tid och energi. Har du dessutom inte en golvslipmaskin och slippapper hemma (vilket de flesta ju inte har), kostar det även lite pengar. När golvet väl är klart anser de allra flesta att det är värt besväret. Ett gammalt golv kan bli som nytt efter en bra slipning. Vissa väljer att anlita en firma för att få sitt golv slipat istället för att göra det själv – mer om detta längre ner i texten.

Tänk på slippappret

Att ha ett bra slippapper är viktigt för att undvika onödigt extraarbete när det kommer till att slipa golv. Om du börjar med ett alldeles för grovt slippapper, kommer för mycket av träet att slipas bort. Det här leder till stora svårigheter att senare få bort slipspåren från golvet.

Om du istället börjar med ett alldeles för fint papper, kommer du att lägga ner för mycket jobb i onödan. Dessutom kommer det att kosta mer då mer då en större mängd papper slipas till oduglighet. Om du inte lyckas ta bort slipspår och en slät yta på träet, kan det nästan bli omöjligt att sedan lackera golvet på ett bra sätt.

Att hitta en bra maskin att hyra

Ska man slipa golv bör man ha en bra golvslipmaskin till hands. Således gäller det att skanna utbudet i sitt område och se vad som finns. Bor du i en stor stad, Stockholm till exempel, kan det vara en idé att besöka flera olika platser för att få tag på rätt maskin. Det här funkar naturligtvis inte bara i Stockholm, utan även i Göteborg och andra lite större städer. I mindre städer känner du troligtvis till utbudet ganska bra redan. Har du nära till en större stad, Stockholm till exempel, kan det dock vara värt besväret att ta sig dit.

Det är framförallt hos byggvaruhus, golvläggare och särskilda hyresföretag du kan hitta en bra maskin att slipa golv med. Normalt sett krävs det en större maskin för golvets stora ytor, och en så kallad kantslip. Vad det kostar kan variera lite. Vissa menar att det är något dyrare i storstäder som Stockholm och Göteborg, men i och med den hårda konkurrensen och det stora utbudet kan det lika gärna vara där de billigaste finns. Det bästa är helt enkelt att undersöka saken på egen hand.

Förbered slipningen

Att förbereda golvslipningen är viktigt av både ekonomiska och praktiska skäl. Så fort slipmaskinen är avhämtad, börjar taxametern att ticka. Därför är det bra att ha allt så klart som möjligt, så att du bara kan åka hem och börja slipa golv med detsamma.

Bland annat bör du ha tvättat golvet, försänkt alla spikar och gjort det dammtätt till resten av bostaden. Lycka till med att slipa dina golv!

Mer info finns här: http://www.slipagolvstockholm.se/.

31 Mar 2017

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.