Att dela istället för att äga

Att dela istället för att äga har blivit allt mer vanligt och accepterat de senaste åren. Begreppet kallas delningsekonomi och kan innefatta allt från bostäder till fordon och kläder.

Delningsekonomi innefattar olika sätt att hyra, dela eller låna saker istället för att äga dem själv. Det bästa med delningsekonomi är att det gör det möjligt för fler att använda sig av en och samma produkt istället för var person för sig äger en likadan. Detta leder till att vi konsumerar mindre och istället bidrar till en mer hållbar värld. Vissa delar till exempel sina grejer med grannarna i en gemensam grupp. Det är sällan man behöver använda olika verktyg som en borrmaskin, symaskin eller lövblås och då kan man genom en grupp dela dem med varandra. Det finns också flera liknande grupper på nätet som man kan gå med i och låna helt gratis eller mot en låg kostnad.

Även som företagare kan man ta del av delningsekonomin

Även som företagare kan man idag använda sig av delningsekonomins fördelar. Istället för att äga maskiner som man kanske ändå inte använder så ofta kan man istället hyra dem. Fördelen med detta är att de då också alltid är i toppskick och man slipper även den tråkiga tidskrävande delen med att också underhålla maskinen. Det finns alla möjliga maskiner att hyra som exempelvis grävare, mindre elgeneratorer, mätinstrument, liftar med mera. Det är inte alltid ekonomiskt hållbart att som egen företagare äga alla maskiner och utrustning själv och då kan det vara bra att känna till att det finns företag som är specialiserad på att hyra ut sådana maskiner.

Glöm inte bort säkerheten för er och för maskinen

Innan man hyr utrustning kan det vara bra att göra en behovsanalys och ta reda på så mycket som möjligt om projektet som man ska utföra. Vilka höjder kommer man att jobba på eller hur tungt kommer det att vara etc. På så vis blir det lättare att välja ut de maskiner som man kan störst hjälp av i arbetet. Säkerheten är också viktig. Man måste vara väl insatt i hur maskinerna fungerar och läsa manualen noga innan man sätter igång med arbetet. Men tänk också på att behandla maskinen rätt så att den inte skadas eller går sönder. Även om man som företagare har försäkring som täcker det mesta ska man vara rädd om sig själv och maskinen. Vi rekommenderar denna sida: https://www.maskinuthyrningstockholm.se/

20 Jun 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.