Är det vanligt med svarta badrum?

Glöm vitt och fräscht. Nu är rätt tid för dig som gillar mörka badrum. Gillar du svart undrar du kanske om det är vanligt med svarta badrum?

Ljusa skandinaviska naturtoner är en stor trend under början av 2020-talet. Men det handlar inte om ljust och fräscht, nej mer hållbart och i den riktningen finns också plats för naturnära mörka material och metaller.

Parallellt med den ljusa skandinaviska trenden finns en asiatisk trend där ljusa färger matchats med mörka kontraster, gärna svarta detaljer. Det ska gärna vara typiskt japanska markörer som vaser, figurer och skiljeväggar i rutmönster. Så samtidigt som det finns en hel del ljusa färger i våra badrum 2020 finns alltså också en hel del mörk inredning nu framöver.

Egentligen kan man säga att svart, olika nyanser av grått och vitt aldrig riktigt går ur tiden när det gäller våra badrum. De här färgerna är alltid trendiga eller rättare sagt - de är klassiska och blir aldrig fel!

Däremot styr trenderna hur mycket av de olika färgerna som finns i butik och i vilken omfattning. På senare år har mörka färger, bruna träslag, djupt blått, skogsgrönt och svart kommit tillbaka. I dag har många moderna hotell dunklare färgsättningar i sina rum, också badrummen!

Rinnande dusch

Vitt porslin med svarta detaljer

Ett säkert kort för dig som gillar svart är att behålla det vita porslinet i badrummet, alltså badkar, wc och tvättställ. Kombinera sedan med svarta skåp och lådor. I dag finns en hel del svart på marknaden när det gäller förvaring av allt från tvättmedel till handdukar och annat som kan vara bra att ha på plats i badrummet.

I och med den asiatiska trenden kommer som sagt typiska detaljer som figurer in i inredningen. Japansk inredning har en lätthet över sig, som bambu, men samtidigt finns utrymme för mörka dramatiska kontraster. Japanska figurer passar in i de senaste årens trend med skulpturer och nu i år ska gärna gränserna mellan olika rum suddas ut. Det är inte längre konstigt att plocka in detaljer från vardagsrummet i ett badrum. Det betyder att du som vill ha metallskulpturer i badrummet kan känna dig fri och dessutom trendig.

Maskulint mörka toner

Lite väl förlegat är kanske att prata om feminina och maskulina toner så här i början av 2020. Gränserna här kommer också suddas ut men i klassisk inredning brukar man tala om skillnaderna däremellan. Det traditionellt maskulina har kommit mer och mer under slutet av 2010-talet med toner av djupt havsblå, skogsgrönt, riktigt murrigt brun men också mer mellanfärger som beige och mörkare sandtoner. Gemensamt för alla de här tonerna är att de känns som plockade ur naturen och att de passar mycket bra ihop med svart.

Svart kakel i badrummet är kanske inte så vanligt nu, men för den riktigt modige kan det bli rätt kort att välja under 2020-talet. Under det här årtiondet kommer också belysningen i våra badrum ändras. Det finns större möjligheter att leka med mörka färger eftersom ljuset ändå går att bygga upp med hjälp av ny ljusteknik.

Levande växter är redan en stor trend som förväntas växa ännu mer 2020. Tidigare har växter haft svårt att överleva i mörka badrum men nu kan de också få mer ljus av nya lampor och bättre belysning. Blommor och levande växter väntas bli en mer naturlig del av vår inredning, inte som ett tillbehör eller en dekoration utan med en funktion. De ska hjälpa oss människor att må bättre och få bättre inomhusluft till exempel.

20 Apr 2020

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.