Är bergvärme det givna valet?
Idag så söker många aktivt efter att göra mer miljömedvetna val. Det kan gälla allt från att lämna bilen hemma och pendla med kollektivtrafiken till jobbet, det kan handla om att välja cykeln, det kan innebära att man slutar - eller drar ned på - sitt köttätande. En ökad medvetenhet om vilka avtryck vi hela tiden gör och vilken typ av planet vi lämnar till våra barn; särskilt tydlig har frågan blivit efter den här sommaren. En sommar som slagit alla tänkbara värmerekord och där den samlade expertisen pekar på den globala uppvärmningen som orsak.
Att gör aktiva val gällande miljön står ofta i kontrast med den egna ekonomin och med den egna bekvämligheten. Det är dyrare att köpa exempelvis ekologiskt kött och närproducerade grönsaker; samtidigt så är det jobbigare att cykla eller välja tunnelbanan i Stockholm. Man får göra uppoffringar för allas skull.
Men, det finns även områden där man kan kombinera miljö med både ekonomi och bekvämlighet. Ett typiskt exempel på detta gäller bergvärme. Bergvärme innebär att man tar tillvara på lagrad solenergi i berggrunden och använder den som uppvärmning för sitt hus.
Bättre ekonomi, bättre miljö och större bekvämlighet
Har man rätt förutsättningar så är bergvärme definitivt ett bra val. Om man jämför med exempelvis fjärrvärme så kan den enskilde villaägaren i Stockholm tjäna upp till 80% - varje år! - på att välja bergvärme. Då det dessutom, som sagt, är miljövänligt så handlar det om ett riktigt bra val. men, som sagt: det krävs rätt förutsättningar också och för att veta detta så måste det till en geoteknisk undersökning innan man sätter igång med att borra.
En annan aspekt att ta hänsyn till gäller närheten till andra borrhål. om dina grannar i Stockholm har bergvärme till sina hus så kan ditt eget planerade borrhål komma att påverka effekten - både hos dig och hos dina grannar. Därför får man inte borra närmare än 20 meter från ett annat borrhål.
Var kommer då bekvämligheten in i bilden? Jo, det handlar om att dagens värmepumpar - även för de som tar tillvara på annan energi än från just bergvärme - är extremt utvecklade och anpassade mot den nya tekniken. Innebärande att du exempelvis kan koppla din värmepump mot det nordiska elnätet och där pumpen därefter styr din prestanda efter tider då priset för el är som lägst. Det innebär även att du kan styra din värmepump via en app i mobilen. Något som är perfekt om du exempelvis ska ut på en resa.
Välj rätt värmepump för bergvärme
En värmepump idag är lättskött, den är hållbar och den har alla tänkbara fördelar. Men, det krävs två saker för detta: A) korrekt installation. En värmepump är aldrig bättre än det företag som installerat den. Fel dimension på borrhålet och en felplacerad värmepump ger ingenting annat än högre kostnader B) rätt värmepump. Vår erfarenhet säger att man alltid tjänar på att välja värmepump från en större leverantör. De ger bättre effekt, har bättre garantier och mer förmånliga serviceavtal. Kort sagt: de är störst av en anledning.
Andra inlägg
- Rörmokare med jour för akuta behov i Nacka
- Snickare i Örebro för olika byggprojekt
- Rörmokare i Malmö löser VVS-problem
- Elektriker för alla typer av elprojekt i Falun
- Därför ska du anlita en professionell målare i Stockholm
- Bygg smart med en solcellspark och säkra framtidens energi
- Så lyfts hemmet av en skicklig målare i Solna
- Trivsel och säkerhet med trapphusrenovering
- Betongentreprenör – för betongarbeten i toppklass
- Spara energi och håll värmen med värmepumpar i Göteborg