Anlita proffs för att sätta upp markiser

Markiser både förhöjer utseendet på fasaden och skyddar mot solvärme. Det blir alltmer populärt med markiser i Stockholm, och den ökade populariteten möts i utbudet. Idag är det lätt att hitta passande markiser till fönstren, terrassen eller både och. Vare sig man bor i ett äldre eller modernare hus går det att hitta en markis som bevarar husets kvaliteter. Att sätta upp en markis är dock en uppgift som kräver stor noggrannhet. Minsta felberäkning så har du en markis som hänger snett, eller gör att ett fönster eller en närliggande dörr inte går att öppna. Vill du ha ett riktigt snyggt resultat är vår rekommendation att du anlitar en hantverkare i Stockholm för att sätta upp dina markiser.

Terrassmarkiser för altanen

Att sätta upp en terrassmarkis ovanför altanen är mycket vanligt i Stockholm. En markis ger ett större och mer permanent skydd mot solen än en parasoll. Dessa stora markiser går att fälla ut och in för att ge precis så mycket solskydd som man vill ha för stunden. Många väljer att installera motoriserade markiser, och det är en lösning vi rekommenderar, speciellt för riktigt stora markiser. Det är inte bara skönt att slippa veva markisen in och ut för hand, en motoriserad lösning sliter också mindre på markisen, eftersom in- och utrullningen sker på exakt samma sätt varje gång.

En terrassmarkis måste fästas ordentligt i fasaden, eftersom en markis på flera kvadratmeter innebär en stor påfrestning. Kassetten med den inrullade markisen fästs på lämplig höjd ovanför fasaden och stagen, som bör vara i aluminium, på var sin sida. Här gäller det att planera noggrant så att stagen inte hamnar i vägen för exempelvis ett fönster eller en dörr. Det kan vara lite klurigt att hitta fästpunkter i väggen för markisen, den ska helst fästas i en bärande konstruktion. Är man kunnig om material och någorlunda händig kan man klara av det själv, dock ska man alltid vara två när man sätter upp en terrassmarkis. Vi rekommenderar dock att anlita ett proffs för bästa resultat.

Vertikala markiser för fönstren

Genom att sätta upp markiser för fönstren förhöjer man utseendet på fasaden. Men man kan också sänka sina energikostnader, eftersom markiser ger ett så pass bra skydd mot solvärme. Detta leder till att det blir lättare att reglera inomhusluften och skapa ett jämnt inomhusklimat året om.

Den som bara är ute efter ett sätt att stänga ute solen kan installera vertikala markiser. De fungerar som rullgardiner, fast på utsidan. Till en vertikal markis kan man med fördel använda screentyg, som släpper igenom det mesta av ljuset, men stoppar upp värmen. Extra effektivt blir det med motoriserade markiser med sensorer som drar ner markisen när värmen i rummet stiger över en viss temperatur.

Andra typer av fönstermarkiser

Fallarmsmarkisen är den vanligaste lösningen för fönster på villor och privathus. Den är i princip en mindre form av terrassmarkis, fast med raka stag istället för hopfällbara. Eftersom fallarmsmarkisens utfall går att justera kan markisen enkelt anpassas för att ge precis så mycket solskydd man vill ha utan att ta bort utsikten. Även fallarmsmarkiser kan motoriseras och kombineras med sensorer för ljus eller värme.

Korgmarkisen är en annan elegant markis som är vanlig på restaurang- och butiksfönster. Den blir dock även allt populärare på privatbostäder. Korgmarkisen är den krångligaste markisen att installera eftersom den kräver stor noggrannhet och exakta beräkningar. Här ska alltid ett proffs anlitas. Generellt kan sägas att den smidigaste lösningen när man vill sätta upp markiser är att vända sig till en markisförsäljare i Stockholm som även erbjuder hjälp med uppsättningen.

Mer läsning: rengöra markiser.

12 May 2018

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.