Bygga om - tips och råd

Vi är föränderliga och i synnerhet så gäller detta vår smak. Det är bara att se på exempelvis mode och inredning för att förstå vad vi menar. Där ett par utsvängda jeans förr var det självklara valet så räd et idag – ännu så länge – ingen som skulle få för sig att bära ett par sådana byxor. Inredning? Ja, vad sägs om att inreda huset med ett par storblommiga tapeter? Vad tror du om en gigantisk vattensäng eller hur skulle du ställa dig till att bygga om och få ett mindre kök alá 50-talet igen?

 Kort och gott – tiderna förändras och det gör, tack och lov, vår smak också. Det är av den anledningen inte alls ovanligt att man aktivt söker efter sätt att förfina, bygga om och renovera sitt boende och det är också något som vi ska titta närmare på här. Det finns nämligen några fällor som är vanliga att privatpersoner går ner i .

Vi kommer här att bortse från tycke och smak (de fällorna får du själv vara domare i) och istället se till hur man ska tänka och agera om man står inför att bygga om-, bygga till eller på något annat sätt förändar i sitt hem. Vi gör det hela enkelt att följa genom att rada upp några små, men ack så viktiga, punkter som du bör ha i åtanke innan projektet i fråga ser dagens ljus:

  • Klarar du av det själv? Det är den första frågan du ska ställa dig och här ska du vara helt ärlig. Ärligheten här kommer nämligen att spara dig både tid och pengar. Genom att anlita en hantverkare – lämplig för det område saken gäller – i god tid så får du en chans att jämföra priser och därigenom också ett bättre förhandlingsläge. En möjlighet är att du kanske kan göra vissa saker (här talar vi om ett större projekt) på egen hand medan andra, mer avancerade moment, sköts av professionella händer.
  • Får du göra det själv? Installationer och elektricitet bör du – i många fall måste du – lämna över till en behörig elektriker och detta av den enkla anledningen att det kan vara livsfarligt för dig och för din familj. Många bränder kommer från att elen är dragen av en privatperson och på ett felaktigt sätt.
  • Får du göra det? Den här punkten syftar till det faktum att du i många fall behöver ett bygglov för att förändra. Ska du exempelvis bygga till en carport, ett garage eller ett högt plank på din tomt så måste du ha ett godkännande från Byggnadsnämnden i din kommun. Vidare så behöver du förmodligen också anlita en kontrollansvarig i projekt som kräver bygglov. Osäker? Ring alltid och dubbelkolla och se till att informera dina grannar också. Det senare är inte nödvändigt – men det är schysst och det gynnar dig i slutändan. I den här punkten ryms även renoveringar i lägenheter och här bör du alltid informera och få ett godkännande från styrelsen innan du sätter igång.
  • Har du råd? Konsultera gärna någon kunnig person innan du sätter igång och se till att budgetera med allt. Ett exempel: ska du måla om fasaden på ditt hus så kan du inte bara räkna med att färgen och redskapen kommer att kosta – även exempelvis ställningen kommer att kosta pengar. Räkna i överkant och se till att slippa obehagliga överraskningar. Och som sagt, prata gärna med en expert innan du sätter igång, i detta fall en målare.
  • Har du tid? Den här frågan gäller dig dom funderar på att bygga om utan någon hjälp. Räkna med att det kommer att ta längre tid än vad du från början trott. Jobbar du, har du familj med små barn och har du en sambo som även hon/han har ett heltidsjobb och planerar en omfattande renovering av exempelvis badrummet – ta ytterligare en funderare och fråga dig om det är värt det. Menas här: ni kommer att tvingas leva i ett kaos, du kommer att ha enorm press på dig – och minimalt med tid – och det kommer att vara extremt stressigt. Kanske är det bättre att dela upp jobbet och göra vissa saker själv medan andra lejs bort?
  • Slipp flaskhalsar. Anlitar du professionell hjälp? Bra! Men se till att – i den mån det är möjligt – välja en och samma firma. Totalentreprenad är alltid att föredra då den formen gör att det går snabbare. Anlitar du flera olika företag så kommer det att innebära långa väntetider. ” Var är rörmokaren? Elektrikern kan inte jobba förrän snickaren är färdig! Plattsättaren är sjuk och vi måste vänta på att han satt kaklet ”. Samma företag enligt modellen totalentreprenad ger effektivare jobb och ofta med bättre kvalitet dessutom.

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.