Blogg

Kan jag själv sköta min dränering i Stockholm?

8 okt 2017

Vid en dränering av sitt hus så innebär det kortfattat att man hindrar fukt från att komma in i husets grund. Detta är något som sker hela tiden och det är ju även ganska naturligt då man tänker efter. Ditt hus ligger en bit under marken – en mark som hela tiden producerar vatten och huset ligger dessutom i ett klimat där både regn och snö förekommer. Vi tar Stockholm som exempel. Har du ett hus där så kan du med lite fantasi fundera över hur mycket detta hus egentligen blir tvunget att stå emot – saker som man inte tänker på. Att huset behöver målas om eller få taket bytt – det ser man ju. Men grunden – ja, tyvärr upptäcker man ofta inte något fel förrän det är försent och det är där en dränering kommer in i bilden.

För att dränera krävs det vissa kunskaper då man måste dra nya ledningar och leda vatten bort från huset, dessutom måste man även gräva upp runt huset för att komma åt. Ett drygt arbete som man naturligtvis kan göra själv – men räkna då med att du kommer att få jobba hårt och länge för att få allting korrekt utfört. En dränering tar helt enkelt mycket tid i anspråk – detta oavsett om huset ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Naturligtvis är det billigaste alternativet att du själv sköter din dränering – men kom då ihåg att du måste ha tillgång till både lastbil och grävmaskin samt, som sagt, väldigt mycket tid och tålamod. Nej, det bästa då det handlar om en dränering av sitt hus är helt enkelt att anlita en firma som genomför den åt sig. Det blir lite dyrare men då får man även sin dränering korrekt utförd – det är också därför som så många väljer just att leja ut jobbet. Det blir dyrare, men även mycket bättre och detta kan det vara värt att betala extra för – oavsett om man nu bor i Stockholm eller i Sveg.

 Hur lång tid tar en dränering i Stockholm

Som sagt, en dränering av ett hus är ett krävande arbete som både tar - och måste få ta – tid. Om vi tar huset i Stockholm som exempel igen så ska först en vall runt hela huset grävas upp – här får du alltså räkna med att en stor del av trädgården blir förstörd – därefter ska själva arbetet genomföras med dräneringen genomföras också. Man brukar säga att det tar ungefär två till tre veckor att få ett normalstort hus dränerat och då räknar man från första spadtag till dess att vallen är fylld igen.

Därefter ska det ju även sättas nytt gräs där det gamla blev uppgrävt också – man kan alltså nästan säga att en dränering tar upp emot ett halvår. Detta sett till att man räknar till det att huset där i Stockholm är återställt till normalt skick igen. En dränering tar alltså tid – men är samtidigt livsviktig och ingenting man klarar sig utan. För, vad är en uppgrävs trädgård runt huset i Stockholm mot att man tvingas riva huset på grund av mögel? Ett ganska lätt val om man tänker efter, eller hur?

Läs mer på http://www.stockholmdränering.se.

Dags för en förändring i ditt hem?

6 okt 2017

Av förändringar så utvecklas man; detta oavsett om det handlar om karriären, det civila livet eller inom något annat område. Det talande i detta är att en förändring i sak är ganska svår att göra. Det gör ont att lära sig något nytt, det är jobbigt att byta fil från de gamla inkörda hjulspåren och kasat sig ned längs en ny väg och det är ovisst att helt bryta upp. Men: det kommer ofta en belöning på slutet. Klarar man den första, tuffa tiden så har man ofta det bättre efter en period och det är det vi menar då vi talar om förändringar. Det behöver definitivt inte handla om något revolutionerande heller – du behöver inte säga upp dig, sälja hela ditt bohag och hus och resa jorden runt. Nej, de små förändringar är också väldigt effektfulla. Låt oss ge ett exempel där vi tror att många känner igen sig.

Vi säger att du bor i en lägenhet i Stockholm och där du bott i närmare fem år. Du har- så att säga – bott in dig, kommit över den första spänningen och vant dig både vid möbler och inredning. Din bostad känns trygg – men är den inte lite tråkig? Här skulle en förändring kunna ge dig spänningen tillbaka. Här är det också troligt att denna förändring skulle ske i ett specifikt rum – nämligen köket.

Just köket har nämligen förvandlats från en plats där man lagade mat till en plats där man vill kunna umgås, laga mat och kanske även äta den. Vi tar här ingen hänsyn till hur stor din lägenhet i Stockholm är då vi talar om den förändring i from av en köksrenovering du står inför att göra – vi talar om att en sådan ofta är möjlig; oavsett storleken.

En köksrenovering behöver inte bli kostsam

Det finns nämligen många exempel på kök och en köksrenovering där man, så att säga, rört om i grytan lite – man har rivit ut överskåpen, man har bytt plats på kyl- och frys, man har kanske flyttat diskbänken och därmed öppnat upp allting. En sådan typ av köksrenovering kostar dock pengar och tar tid. Det finns andra möjligheter också där du inte behöver betala så mycket utan där du med små medel kan nå en förändring.

Hur vore det att anlita ett företag för en köksrenovering i Stockholm där man exempelvis kaklar om och byter ut köksluckorna? Färg är ett typiskt exempel på hur man med små medel kan nå stora förändringar. En köksrenovering behöver inte innebära höga kostnader och stora uppoffringar; man kan få en positiv skjuts enbart genom att fokusera på det lite mindre. Vågar du ta steget till en förändring i ditt hem?

Låt inte din målare lura dig

1 okt 2017

Många privatpersoner har bittert fått erfara att man betalat väldigt mycket pengar för något typ av hantverksjobb – ett jobb som heller inte varit tillräckligt tillfredsställande. Det är inte alls ovanligt att företaget man anlitat har saltat notan, har fuskat sig igenom arbetet eller till och med struntat i att dyka upp på avtalade tider. Att det finns ett program på tv som går under namnet Fuskbyggarna tycker vi är talande i sammanhanget och det om något borde fungera som en varningsklocka: du kan inte lita på någon. Visst, det är hårt att säga så – men du måste utgår från dig själv och se om ditt eget hus i det här fallet. Att anlita en yrkesman kostar pengar och då ska du också vara garanterad ett fläckfritt jobb.

Om vi ger några tips på hur du ska tänka för att slippa stå där med lång näsa och en känsla av att ha blivit lurad så kan vi säga att du bor i Stockholm och ska måla om ditt hus. Något som du vill anlita en målare för då du A) inte har tid att måla själv B) saknar kunskapen C) inte har tillgång till vare sig ställning eller stegar och D) vill ha ett perfekt jobb utfört.

Hur ska du då gå tillväga för att den målare i Stockholm ska leverera ett resultat helt enligt er överenskommelse och enligt dina önskemål? Ja, följer du de punkter som följer så har du betydligt bättre odds. Innan dess dock: målare i Stockholm kan du gott byta ut mot exempelvis snickare i Malmö, rörmokare i Göteborg eller takläggare i Uppsala – tillvägagångssättet för att förhindra fuskjobb och rena lurendrejerier är detsamma oavsett bransch och område. Med detta sagt – här följer vår mall för hur du ska hitta rätt målare för att måla om ditt hus i Stockholm:

 • Ta in offerter. Först genom att jämföra priser så skaffar du dig en bild av vad som är normalt- och vad som inte är det. Säg att du kontaktar fyra-fem målare i Stockholm och ser hur mycket deras prisnivå ligger på. Välj bort den dyraste och välj bort den absolut billigaste. Den senare försöker förmodligen att locka dig.
 • Kolla tidigare kunder och omsättning. Det finns bra sidor på internet där du kan kolla upp företags omsättning och följa utvecklingen de haft. Det ger dig en bra bild av hur verksamheten ser ut. Den hela, fullständiga bilden, den får du dock genom att ringa tidigare kunder. Fuska inte med denna del. Få ett par referenser av din målare och se till att ringa dessa för att kolla hur de upplevt arbetet.
 • Betala efter! Viktigt är att du inte betalar i förskott utan att du betalar först då din målare genomfört jobbet. I absolut värsta fall så kan du acceptera delbetalning – men det är ingenting som vi rekommenderar.

Villkor och referenser viktiga när du ska anlita hantverkare

25 sep 2017

Det finns en del fällor att undvika när man anlitar en hantverkare. Det händer tyvärr inte alltför sällan att missförstånd och konflikter eller tvister uppstår mellan uppdragsgivare och entreprenör. Många av de här konflikterna hade tämligen enkelt kunnat undvikas om kommunikationen endast hade varit tillräckligt god. I den här texten berättar vi om vad du kan göra för att få en så bra upplevelse som möjligt.

1.     Be om referenser

Att be om referenser är jätteviktigt. Om man har hittat en entreprenör på nätet kan man till en början titta på omdömen och recensioner av firman online. Tänk på att ett stort företag kan ha verksamhet över hela landet. Om någon säger att en badrumsrenovering i till exempel Malmö var under kritik, behöver det inte nödvändigtvis betyda att du behöver ta särskilt stor hänsyn till kritiken om du ska anlita dem för en badrumsrenovering i Nacka. De flesta firmor är dock mindre och utför jobb i ett begränsat geografiskt område, till exempel just Västerås eller Nacka och Stockholm.

2.     Diskutera villkoren innan beslut

Konsumenttjänstlagen säger att hantverkaren är skyldig att utföra tjänsten på ett fackmannamässigt sätt. Det här innebär att gällande regler och lagar ska efterföljas med både omsorg och lojalitet. I praktiken kan det betyda att hantverkaren till exempel inte ska välja onödigt dyra material eller ett onödigt dyrt sätt att göra jobbet på.

Det finns flera exempel på detta. Om du ska få en badrumsrenovering utförd i till exempel Nacka och hantverkaren är baserad där, bör han eller hon inte ange en falsk avreseort långt utanför Nacka för att lägga på resekostnader på fakturan. Det här är bara ett exempel och det finns flera saker som man bör akta sig för.

En bra hantverkare bör också upplysa dig om eventuella förarbeten som du kan göra på egen hand. Likväl bör du få information om vad som är olämpligt att göra. Tänk också på att hantverkaren ska stå för material om inget annat är överenskommet.

3.     Kostnadsfria åtgärder vid fel

Om det blir fel, antingen på ett rent hantverksmässigt plan, eller att något inte har utförts i enlighet med er överenskommelse, kan du begära åtgärder utan kostnad. Har du gjort en badrumsrenovering och rör eller el är feldraget, ska du kunna få detta fixat utan att det kostar dig något extra. Alternativt kan du kräva att få avdrag på priset eller att ert avtal hävs delvis eller helt.

Professionell hjälp vid din badrumsrenovering

18 sep 2017

I många fall så väljer privatpersoner att genomföra projekt i sina hem; projekt som sker i ett förskönande syfte och som man kanske i grunden inte har några kunskaper om. Det här kommer sig av att man kan se hur väldigt många tv-program och olika magasin fokuserar just på hemmabyggen och uppmuntrar till att privatpersoner själva provar på – något som i grund och botten är bra, man klarar i regel av mer än vad man tror. Dessutom så ska man inte underskatta internet som en bidragande orsak till denna trend; att man som privatperson kan hitta inspiration, lösningar samt ritningar att följa är något som gjort det hela betydligt enklare.

Med detta sagt så kan man dock även se till de negativa aspekterna av detta. I och med att privatpersoner generellt saknar de grundläggande kunskaperna om byggnadsjobb så blir det också väldigt fel i många fall; fel som går att korrigera och som i vissa fall kanske inte är så allvarliga. Kapar man några lister fel så är det inte värre än att man gör om det, eller hur? Det som skiljer är dock då de större projekten går fel och konsekvenserna som dessa kan komma att föra med sig – både sett till sig själv, sin egen ekonomi och till sina grannar.

Om man – som exempel på detta – genomför en badrumsrenovering så kan denna i slutändan bli väldigt kostsam och dessutom visa sig först efter några år – något som gör att följderna blir svårare att korrigera. Om vi återgår till första exemplet – att kapa några lister – så gör man bara om det; en vattenskada sprungen ur en dåligt genomförd badrumsrenovering är ingenting man bara lagar och rycker på axlarna åt.

Det som krävs här är alltså i grund och botten att man inser sina egna begränsningar och ger sig i kast med det som man klarar av – att måla, att snickra lite, tapetsera eller lägga ett klickgolv – medan man låter de större projekten vila i tryggare händer i form av proffs. Ska man genomföra en badrumsrenovering i sin lägenhet i Stockholm så använder man sig av professionell hjälp och om man ska måla om i samma lägenhet – ja, då kan man gott göra det på egen hand. Att skilja mellan äpplen och päron även då det kommer till projekt i sitt eget hem är väldigt viktigt.

Du får göra en badrumsrenovering på egen hand

Det som dock ställer till det lite här är att man de facto får sköta om mycket utan att koppla in proffs. Man får dra vatten och leda avlopp och man får sätta kakel vid exempelvis en badrumsrenovering. Det finns alltså ingenting som säger att man inte får göra detta, men det finns heller ingenting som säger att man kan göra det.

Det handlar alltså i slutändan om att använda sitt sunda förnuft och att inse konsekvenser och följder av sitt handlande. Det vill säga; är det värt att en granne boende under lägenheten i Stockholm plötsligt knakar på och säger att hennes tak har stora fuktfläckar som går att spåra till att du på egen hand renoverat ditt badrum?

Tips för dig som ska bygga altan

5 sep 2017

Du som ska bygga altan har säkert många saker att fundera på. Räcke, golv, placeringen och insyn är bara några saker. Klart är att en altan är något som många svenskar drömmer om. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att utnyttja de varma dagarna under sommarhalvåret. Vidare är det ett sätt att förstora huset, förlänga säsongen och få fler ytor att vara på.

Placeringen

Den som ska bygga altan har placeringen av den som ett stort beslut att ta. För att altanen verkligen ska bli en plats att trivas på är placeringen viktig. Det finns dock inga rätt eller fel, utan hur den bör placeras beror på hur man vill använda den.

Många vill till exempel sitta på altanen i kvällssol, medan andra föredrar morgonsol. Något som de flesta kan komma överens om är att det ska vara enkelt att ta sig in i och ut från köket, oavsett om man vill äta frukost eller middag på altanen.

En annan faktor att ta hänsyn till är utsikten. Har man ett fristående hus går det i princip att bygga ett trädäck med räcke runt hela huset. Dock kan de flesta enas kring att placeringen är betydligt viktigare än storleken. Placeringen är också något som kommer att spela en ganska stor roll när det sedan är dags för försäljning av huset. En altan i fina material med god utsikt i söderläge kommer att höja värdet på huset betydligt mer än en altan i norrläge med utsikt mot en bakgård.

Material

Ett annat stort beslut som den som ska bygga altan behöver ta är vilka material altanen ska vara i. Vanligt är att man väljer cederträ, lärkträ eller tryckimpregnerat trä. Den som vill bygga altanen på budget kan med fördel välja det tryckimpregnerade träet, som både är billigt och hållbart. Med det sagt är det inte särskilt miljövänligt, då det innehåller en hel del kemikalier.

Cederträ och lärk är båda motståndskraftiga mot röta, vilket gör dem till populära alternativ att välja, även om det är lite dyrare än tryckimpregnerat trä. Ceder och lärk anses av många vara mycket vackra träslag – ytterligare en anledning till att många väljer dessa material över tryckimpregnerat trä. Det kan vara bra att känna till att allt cederträ på den svenska marknaden är importerat, medan lärk växer i Sverige.

Underhåll

När altanen väl är byggd kommer regelbundet underhåll att krävas. Vid rengöring kan man använda sig av en högtryckstvätt, men det gäller då att se till att inte ha det starkaste trycket på. Vid för högt tryck riskerar fibrerna i träet att ta skada. Efter rengöringen bör träet sedan oljas in, vilket med fördel görs på våren strax innan sommarsäsongen börjar.

Om du behöver hjälp med att bygga en altan, så ska du alltid kontakta ett professionellt företag som kan göra ett bra jobb.

 

Planera sommarens projekt i Stockholm

27 aug 2017

Sommarens är den årsstid då de flesta husägare ser över sina hus och där man ser till att korrigera eventuella problem eller försköna byggnaden i fråga. Detta är gärna projekt som man lägger under sin semester och oavsett om de handlar om att byta tak eller måla om huset i fråga så anser vi att många tar lite väl lättvindigt på saken. Det vill säga; på många sätt så överskattar man sin egen förmåga och underskattar tiden som det tar att exempelvis måla om. Dessutom så tar man intevårt svenska väder på allvar och man lägger sällan till denna som faktor som kan påverka. För; det gör det.

Vi ger ett exempel på detta där vi säger att du äger ett hus i Stockholm och att du tänkt dig måla om detta under din semester. Du har köpt färg, du har köpt penslar, rollers och andra nödvändiga verktyg och du har – till skillnad mot mång andra – även sett till att hyra en ställning i god tid; något som gett dig ett bättre pris. Du har – kort sagt – gjort allt som krävs för att ditt hus i Stockholm ska kunna målas enligt konstens alla regler. Eller? Nej, det var det här med vädret.

Hyr ett väderskydd i god tid

För när dagen för din semester äntligen infaller så öppnar sig nämligen himlen och den står dessutom på vid gavel under tre veckor. Du kan på grund av det inte sätta igång och du tvingas alltså avbryta ditt planerade projekt och skjuta detta på framtiden. Vad du borde ha gjort här – gärna i samband med att du hyrde byggställningen - var att hyra ett väderskydd och det är exakt ett sådant som många inte tänker på.

Genom ett väderskydd så säkerställer man att det planerade projektet också kan slutföras. Samma sak gäller för väderskydd som för ställningar; är du ute i god tid med att hyra ditt väderskydd i Stockholm så kommer du också billigare undan. Och – du får framförallt tag på det. Skulle du – likt i exemplet ovan – försöka hyra ett väderskydd i Stockholm i sista minuten så finns det en stor risk att det inte finns något sådant tillgängligt.

Som vi sa i börja av texten: sommaren i allmänhet och semestern i synnerhet är den period där vi planerar projekt rörande våra bostäder och det innebär att det är då som flest personer behöver ett väderskydd. Se till att hyra detta redan vid jul om du planerar ett projekt under sommaren.

Papptak är billigare och håller god kvalitet

14 aug 2017

Om man som husägare står inför att byta tak så väljer man ofta mellan två olika material och dessa är tegel och plåt. Detta av gammal vana och för att det tredje alternativet – papptak – fortfarande dras med ett dåligt rykte bland husägare över hela Sverige. Detta dåliga rykte kommer från då papptaken började användas och där de då – efter några år – började läcka rakt in i huset.

Först och främst ska man här säga att det inte vara materialet i sig som var boven i detta läckage-drama utan att det i själva verket ofta handlade om dålig ledning av vatten och vidare kan vi även tillägga att papptak i dagsläget håller en betydligt högre kvalitet än vad de gjorde förr. Ordet papptak är missvisande även det; numera så handlar det antingen om asfalt som man rullar ut och spikar fast på taket i fråga eller om gummi som man svetsar fast – ordet papp bör alltså egentligen strykas som prefix i detta läge.

Om vi då ser till fördelarna gällande papptak så handlar det främst om ekonomiska sådana. Papptak är – helt enkelt – billigare än både tegel- och plåttak och då dessutom livslängden på papptak avsevärt förbättrats så är även detta ett argument som talar för det valet. Vidare kan man även peka på det faktum att ett papptak är relativt enkelt att lägga på egen hand och där man således inte behöver koppla in och anlita en takläggare för ändamålet. Detta naturligtvis förutsatt att man har vissa vana av hantverksjobb samt att man klarar av höjder; saknar man detta så bör man anlita en takläggare för uppdraget.

Detsamma här om man väljer papptak av gummi – som ju svetsas fast – även fär bör en professionell takläggare kopplas in så att allting sker korrekt. Det kan även vara bra att låta en takläggare se över att papptak verkligen är ett alternativ för det hus man bor i; generellt sett så passar nämligen ofta tegel bättre på ett tak som är av sadelmodell medan ett papptak passar bättre på tak med mindre- eller ingen lutning alls. Är du osäker på lutning och dimensioner på ditt hus så kan alltid en takläggare hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Moderna hus har papptak

Det som gjort att papptak upplevt lite av en renässans under senare år är att arkitekter har börjat upptäcka fördelarna vi nämnde ovan och där det främst handlar om lutningen på taken till de hus de bygger. Tänker man efter så är moderna, designerhus ofta relativt platta och då papptak är ett lätt material för en takläggare att arbeta med så gör detta att det både blir kostnadseffektivt och snyggt.

Man skulle nämligen aldrig kunna sätta exempelvis tegel på ett platt hus eller hus vars tak enbart lutar en smula och här får således takläggare över hela världen tacka arkitekter för deras syn på hur ett snyggt hus ska byggas. Platta, moderna byggnader kräver papptak som i sin tur läggs på plats av en takläggare som tack vare detta får fler uppdrag. En perfekt ekvation således.

Nya fönster en besparing på sikt

19 jul 2017

Många villaägare har gamla fönster i sina hus som gör att byggnaden släpper ut mycket värme. Just fönstren är den del av huset som har sämst isolering. Gamla fönster gör att uppvärmningskostnaden kan bli oerhört hög på ett år, särskilt om det blir en kall vinter. Särskilt den som fortfarande har englasfönster i delar av sitt hus, till exempel i kattvindar eller mindre burspråk, kan ha nytta av att uppgradera fönstren för att mindre mängd värme ska läcka ut. Man kan antingen byta ut fönstren helt eller välja att sätta in en tvåglasfönsterkassett. Såna kan monteras i de befintliga fönstren.

Att helt byta ut fönstren i huset lönar sig sällan, såvida man inte har englasfönster genomgående. Men om det är dags att uppdatera fönstren i huset lönar det sig definitivt att investera i energisnåla treglasfönster. Om du bor i en storstadsregion som Stockholm har du gott om alternativ när du inhämtar offerter, då det finns många välrenommerade glasmästare i Stockholm.

Isolerglasfönster

När man väljer fönster ska man titta på U-värdet som deklareras. Gamla tvåglasfönster har ett värde på runt 3 Watt per kvadratmeter per °C. En vägg har ett värde på under 0,5 Watt och moderna isolerglasfönster med tre glas har ett värde under 1. Fönstren läcker alltså självklart mer än en vägg fortfarande, men klar mindre än de äldre fönstertyperna. Ett lägre värde är alltså bättre eftersom värde representerar hur mycket värme som ytan ”läcker” per kvadratmeter.

Skillnaden i kostnad mellan isolerglas, även kallat energiglas och ”vanligt” glas är inte heller särskilt stor. Det lönar sig alltså i längden att investera i isolerglas eftersom uppvärmningskostnaden kommer att sänkas.

Hitta en glasmästare som förstår dina behov

Om du funderar på att byta fönster eller uppgradera några av fönstren i huset bör du rådgöra med en glasmästare i Stockholm som kan hjälpa dig att hitta svagheterna i ditt hus och ge dig tips kring vilka varianter som finns på marknaden.

Det finns många fönsterleverantörer på marknaden, men det lönar sig att välja någon som arbetar lokalt. Det går snabbare att få hjälp och firman vet också hur klimatet brukar se ut i ditt område så att du får rätt rådgivning i valet av fönster. Om du behöver hjälp senare när installationen är färdig så har de också de reservdelar som behövs och kan just din fönstermodell. Att behöva vänta på delar från andra halvan av landet kan ta mycket tid. Tid som du inte har om en ruta skulle ha gått sönder till exempel.

Val av fönster som passar just ditt hus

Tänk på att också välja fönster som passar ihop med ditt hus. Om du har delar av huset som är K-märkt måste du höra efter med myndigheterna kring vilken slags fönster du får installera. Även hus som är nyare kan få ett markant förändrat utseende genom att man byter fönster. Nya PVC-ramar finns inte bara i vitt utan man kan välja helt andra färger. Men tänk på att det inte är lika lätt att måla om dem som traditionella träfönster, så välj dina nya fönster med omsorg.

Mer info finns att hitta på denna hemsida: www.glasmästarestockholm.nu.

Skaffa en trappa som består

18 jul 2017

Att ha en stentrappa är något som har varit populärt länge. Sten, bortsett från trä, är genom tiderna det material som har använts överlägset mest i byggen av olika slag. Att sten har fortsatt att användas än idag är ingen slump. Det är beständigt, snyggt och behöver dessutom inte kosta skjortan.

Gäller att stenarna låses

Att ha en stentrappa innebär att man har en trappa som är tålig. Trappor är överlag mycket utsatta för väder och i vind, inte minst eftersom att vatten som fastnar i springorna fryser till is under vintern och vidgar ut sig. Det är därför viktigt, om man väljer att ha en stentrappa, att se till att låsa stenarna under bygget. Annars är det svårt att dra nytta av de beständiga egenskaperna som sten har.

Hur läggs en stentrappa?

En stentrappa är något som i vissa fall kan läggas själv. Beroende på vilka förutsättningar och förkunskaper man har, kan det bli ett jobb som är mer eller mindre svårt att utföra. Förenklat kan man säga att processen med att bygga en stentrappa ser ut ungefär såhär:

 1. Gräv och dränering. Normalt börjar man med att gräva ut alla matjord för trappan. Det är då viktigt att man kommer till fast underlag och att man försöker gräva med ungefär samma lutning som stentrappan ska ha. Därefter lägger man en dränerande bädd för vatten som sedan kan rinna ut i en uppsamlingsbrunn eller rör.
 1. Grus och betong. Därefter fyller man på med betonggrus på bädden. För att få bra stabilitet bör lagret av betonggrus vara minst en och en halv decimeter tjockt. I de fall som grävningen har skett väldigt djupt, kan man först fylla på med grövre stenar och grus innan det lite finare lagret läggs. Därefter läggs ett lager om ca fem till 10 centimeter tjockt jordfuktig betong som stenarna sedan skall sättas in i.
 1. Stensättningen. Sedan måste också själva stenen sättas. Här börjar man nedifrån för att sedan pressa ihop stenarna med multiflix. Proceduren upprepas för varje trappsteg. Är det en lång stentrappa man ska bygga bör man vara beredd på att arbetet kan bli ganska monotont. Vidare ska stenarna, som nämnt tidigare, låsas. Detta för att den även ska kunna hålla under årets kalla dagar då påfrestande väderförhållanden råder. Det här gör man genom att pressa stenarna i jordfuktig betong, förutom att limma dem.

Pynta stentrappan

En stentrappa gör sig ofta riktigt bra med lite utsmyckning. Ofta räcker det helt enkelt med ett par krukväxter i anslutning till trappan. Den som vill ha en riktigt fin stentrappa kan även fundera på att installera vackra räcken och till exempel höga hållare för marschaller.

Fördelar med PVC-fönster

13 jul 2017

Att välja fönster i dagsläget behöver inte vara lika självklart som det var förr. Fortfarande så kan man se att svenskar i högst grad väljer träfönster till sina hus, men glappet har minskat och detta framförallt till en annan modell. En modell kallad PVC fönster och det är den vi ska titta lite närmare på.

Det finns nämligen klara fördelar med just PVC fönster och om vi nedan radar upp dessa så kanske vi kan ge en lite bättre bild. Märk väl här – vi har ingenting emot träfönster på något sätt; det är bara det att dessa har nackdelar som inte många tänker på. Ett byte av fönster sker ofta rent slentrianmässigt och då vi i Sverige alltid haft en stolt tradition av att använda trä så blir det också valet för många. Med detta sagt – här är fördelarna med PVC fönster:

 • Minimalt underhåll. Den stora nackdelen med träfönster är att de kräver skötsel och underhåll och att man måste ta loss dem för att slipa, skrapa och måla dem varje vår. Ett stort projekt och dessutom skadligt för vår miljö. Produkterna som används där är inte alls bra för naturen – en lite bortglömd del då man talar om träfönster. PVC fönster och underhållet av dessa sträcker sig till att man då och då tvättar dem.
 • Den stora anledningen till att man ser att fler svenskar väljer PVC fönster handlar om prislappen och vilken skillnad det är på den jämfört med ett fönster av furu. PVC fönster är betydligt billigare och här ska man veta att fönster och ett byta av sådana är väldigt dyrt. Kan man spara pengar genom att välja PVC fönster – en stor summa – så är det också självklart att många väljer att göra just det.
 • Hållbarhet. Förr om åren så importerade vi PVC fönster från exemplevis Spanien och fick då på köpet en sämre hållbarhet där fönstren i fråga redan efter några år tjänat ut sin rätt. Anledningen är lätt att förklara: vintern. Våra svenska vinter var helt enkelt för tuff för dessa PVC fönster. Numera så är de dock anpassade för våra vintrar och man kan räkna med en lika lång livslängd som vid ett val av träfönster – men med betydligt mindre underhåll.

Slipa eller byta ut golvet?

10 jul 2017

Börjar ditt golv sjunga på sista refrängen? Golv kan börja svika på grund av många anledningar. Det kan bero på repor, hack, resning, fula fuktfläckar eller helt enkelt att det börjar se slitet ut. Vi förstår att du därför funderar på att fräscha till golvet. Men frågan är; slipa eller byta ut golvet?

Om golvet har rest sig eller fått fula fuktfläckar så är det dags att byta ut hela golvet. Att lägga helt nytt golv ger rummet ett helt lyft! För att golvet ska få så lång hållbarhet som möjligt så rekommenderar vi dig att ta hjälp av ett golvläggningsföretag. De kan hjälpa er med mätning, beställning, montering och efterbehandling. De kan dessutom ge goda och viktiga råd för att ni ska få ett golv som passar in hos just er och som passar er livsstil. Med barn som spiller mycket kan det vara viktigt med ett mer tåligt golv.

Vilka åkommor kan man fixa till genom att slipa golvet?

Om golvet har fått relativt ytliga repor, hack och är allmänt slitet så går det bra att slipa golvet istället för att byta ut det. Det är alltid viktigt att ta hjälp av ett professionellt företag, oavsett om ni väljer att slipa eller lägga om golvet.

Vid en golvslipning så slipar ett företag (eller du själv) ner golvet några millimeter. Det är viktigt att hela golvet får samma behandling och inte bara en specifik yta. Då blir golvet ojämnt och fult. Ett lamellparkettgolv kan slipas om 3-4 gånger, men det ska absolut inte göras ofta, utan mer sällan för att få längre livslängd. Om du är osäker på om ni ska slipa eller byta ut golvet, kontakta en golvläggare eller golvslipare. De har bra koll på vad som kommer fungera bäst i just ert hem.

Vad orsakar fula golv?

De vanligaste orsakerna till fula golv är repor från tunga möbler eller hack från tappade föremål. Även vattenfläckar kan skapa fula fläckar som inte går att ta bort. För dig som tycker om klackskor så finns även risken att få fula märken från klackar om du går runt med skorna inomhus. Golvet kan även bli fult och blekt av solstrålar. Så under sommarhalvåret kan man dra ner gardiner eller persienner för att inte golvet ska blekas i onödan. För att undvika repor från tunga möbler så ska du alltid sätta på möbeltassar och helst lyfta möblerna istället för att putta eller dra dem vid ommöblering. Om en möbel är för tung för att lyftas så ställ den på en matta för att undvika skador på golvet.

Ta väl hand om ditt golv så håller det sig fint längre!

Anlita en rörmokare i Stockholm – tänk på detta

4 jul 2017

Det finns all anledning att vända sig till en rörmokare om man behöver hjälp med exempelvis dragning av vatten eller avlopp, om man behöver hjälp med att installera en värmepump av något slag eller om man behöver byta ut sitt ventilationssystem. Varför? Jo, för att det helt enkelt blir betydligt bättre.

Tyvärr så är denna fråga något som inte tas på lika stort allvar som man kan kräva och särskilt i Stockholm har man under senare år kunnat se att privatpersoner på egen hand drar vatten till sitt hus. Anledningen till detta stavas ofta pengar. Man sparar in pengar på att genomföra jobbet själv och en ännu större vinst väntar också runt hörnet i Stockholm om man exempelvis genomför en badrumsrenovering innan man lägger ut sin bostad till försäljning. Något som många gör och det bör man också som köpare av en bostad vara medveten om. Att ställa sig frågan om vilken rörmokare som dragit vattnet kan i slutändan vara den fråga som förhindrar att man råkar ut för kostsamma vattenskador.

Tyvärr tror vi att dessa vattenskador är något som vi kommer att få se mycket av i framtidens Stockholm och således så kommer vi också att tvingas se konflikter kring skuld mellan köpare och säljare. Kort sagt; ska du i din bostad – hus eller lägenhet – i Stockholm genomföra ett projekt som faller in under en rörmokares yrkeskunskaper: se till att också anlita en sådan för jobbet och fall inte för frestelsen som ligger i att spara pengar. Det kommer du förmodligen inte att göra, utan snarare tvärtom.

Med detta sagt – vilken rörmokare ska du anlita och finns det något du bör tänka på innan du skriver ett kontrakt? Ja, och om vi nedan radar upp några viktiga tankar som du kan bära med dig vid ditt val så ser de ut enligt följande:

 • Rörmokare är lite av en bristvara i Stockholm så se till att vara ute i god tid då du ska anlita en sådan – oavsett projekt.
 • Se till att du kan lämna över ritningar – förutsatt att d äger ett hus i Stockholm – till din rörmokare. Det ger en bättre planering och ett bättre pris för dig som kund.
 • Rot-avdraget. Använd ditt rot-avdrag då du anlitar en rörmokare och du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration.
 • Jämför pris. Bristen på rörmokare hindrar inte dig från att jämföra priser och ställa offerter mot varandra. Som sagt dock; se till att vara ute i god tid innan du sätter igång.
 • Behörighet. Viktigt här – i Stockholm finns det många oseriösa hantverkare och tyvärr så finns det också rörmokare som genomför jobb som de saknar utbildning för. Se till att just den rörmokare du anlitar verkligen är behörig.

Lagerhallar – inte bara lager

29 jun 2017

Lagerhallar är praktiska att använda som, just det – lager. Det finns dock betydligt fler användningsområden än så. En fördel med lagerhallar är att de ofta är mobila, och att man därmed kan flytta runt det, eller slå upp det precis på den plats där man vill ha det. Till exempel används lagerhallar frekvent av välgörenhetsorganisationer så att de kan slå upp ett stabilt ”läger” nära ett krisdrabbat område. Det finns till och med stora lagerhallar som bland annat är fyllda med mindre lagerhallar (utöver andra förnödenheter), för att snabbt kunna bistå i brådskande kriser.

Lagerhallar är även praktiskt för den som behöver tillfällig förvaring i andra fall. Till exempel är det praktiskt när du ska renovera eller bygga om och behöver ställa bohaget någonstans under en längre tid.

Mobila lagerhallar i krisområden

Att lagerhallar är flexibla är något som gör att många olika typer av aktörer kan använda dem. Till exempel är det vanligt bland hjälporganisationer som FN och Röda Korset att förvara förnödenheter och annat i dem. Dessa välgörenhetsorganisationer har även centrala lagerhallar, fyllda med fler lagerhallar, för att de ska kunna skickas ut till det land och område som behöver dem för tillfället.

Det är dock inte bara förnödenheter som förvaras i lagerhallarna. Det är inte ovanligt att verkstäder, skolor eller annat som inte kan bedrivas i det aktuella området öppnas i lagerhallarna. Lagerhallarna gör helt enkelt så att ett krisdrabbat område påverkas lite mindre av en katastrof. De negativa effekterna, så som att en skola behöver stängas till exempel, lindras med hjälp av dessa mobila lagerhallar.

Medan du renoverar eller bygger om

Om du ska göra en storrenovering eller bygga om kommer du sannolikt att ha en hel del bohag som du inte har plats för någonstans. Om det är vår, sommar eller höst kan du då slå upp en mobil lagerhall och magasinera ditt bohag där.

Det här kommer till särskilt stor användning om du bor relativt centralt. I storstäderna finns många förråd som kan hyras – men det blir ofta väldigt dyrt. Har man dessutom väldigt mycket bohag som behöver förvaras någonstans kan det kosta mycket pengar i månaden. Om man då kan slå upp en lagerhall där grejerna kan förvaras är det möjligt att spara mycket pengar. Bor man mer avlägset har man kanske inte lika mycket nytta av detta, då det kan gå att hyra förvaring i en lada eller liknande för en billig peng. När man närmar sig mer urbana områden är förvaring och stora ytor dock dyra.

Läs Mer för att hitta lagerhallar nära dig

Var försiktig vid ett husköp

23 jun 2017

Olika typer av fuskjobb har eskalerat under senare år då man sett att flertalet oseriösa aktörer smugit sig in i hantverksbranschen. Det spelar här ingen roll om det handlar om snickare, elektriker eller rörmokare – samtliga områden har upplevt ungefär likvärdiga problem och mycket av detta går att förklara med rot-avdraget. Att detta förmånliga avdrag infördes har nämligen gjort att fler privatpersoner renoverar och ju fler som intresserar sig för att renovera eller bygga nytt – ja, ju fler vill då också ha en del av kakan. Detta är ett problem i hela landet och inte bara för denna bransch; nej, problemet med fuskjobb har även runnit över till ett annat område också.

Här talar vi om fastighetsbranschen och vad som drabbar de som köper hus eller lägenheter där dessa fuskjobb upptäcks. Ofta handlar det nämligen inte om några fel som man lägger märke till – du ser ju exempelvis inte genom en vägg hur elen är dragen, eller hur?

Det handlar om dolda fel i hus och svårigheten att upptäcka – och få rätt mot säljaren gällande dessa. Dolda fel i hus eller i lägenheter har fullkomligt eskalerat under senare år och här är det också väldigt svårt att kunna bevisa sin rätt som köpare. Det som gäller här är att man alltid – vid ett köp av hus och den inspektion som föregår ett sådant – tar hjälp av en besiktningsman som verkligen vet vad man ska hålla utkik efter. Ibland – och detta är en del av svårigheten – är att det även för en rutinerad besiktningsman kan vara svårt att hitta; felen är ju som sagt dolda. Det kan här handla om att elen är dragen på ett felaktigt sätt, att vattenledningar även de är dragna fel samt att andra saker som sitter innanför väggarna inte håller tillräckligt hög standard. Om vi leker med exemplet att du precis köpt ett hus och där du efter några månader upptäcker att det finns dolda fel, hur ska du då gå tillväga?

Ja, här kan du definitivt har rätt till ersättning och i vissa fall kan du till och med ha rätt att få detta husköp hävt. Som vi sa dock; det kan vara väldigt svårt och bli en väldigt utdragen process. Här måste man först som husägare kunna bevisa- och påvisa att dessa dolda fel är något som de tidigare ägaren legat bakom. Det finns fyra stycken punkter som måste uppfyllas för att du som köpare ska kunna ha rätt till ersättning eller att få köpet upphävt och om vi listar dessa nedan så får vi en lite klarare bild av vad som gäller.

 • Felet ska inte ha varit upptäckbart
 • Det fel dom du upptäcker måste ha funnit vid köptillfället; du får alltså inte ha skapat det själv
 • Ett fel får aldrig ha varit förväntat
 • Uppgifter som säljaren lämnar avviker från verkligheten.

Det är alltså dessa fyra kriterier som måste uppfyllas för att kunna få rätt då det gäller dolda fel i hus och rådet här är att man snabbt kontaktar en jurist som kan representera dig. Som sagt; dolda fel i hus är vanligt och – tyvärr – väldigt svåra att bevisa. Du får alltså vara beredd att lägga ner mycket kraft och mycket tid.

Vad har man då för ansvar som köpare. Det kan du läsa mer om på denna sida.

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.