Blogg

Bygg ditt Attefallshus i sommar

18 jul 2018

Att bygga ut eller bygga nytt innebär ofta en långdragen process. Från start till mål så kan man räkna med att det tar avsevärt mycket längre tid än vad man från början tänkt sig. I många fall så är det heller inte själva byggandet som tar tid. Istället så handlar det om att de byråkratiska kvarnarna ska mala och där man hamnar i något slags limbo mellan vad man vill göra och vad man verkligen får göra.

Att man måste söka bygglov för de flesta typer av byggnationer är en självklarhet - vi har regler att följa och just bygglovet är, på det stora hela, ett bra sätt att säkerställa kvalitet, säkra jobb och enhetliga byggnader gentemot övriga byggnationer i området. Det är dock även något av en bromskloss där en person i byggnadsnämnden kan ge ett nekande svar - till synes utan anledning - och där det dessutom bär en hög kostnad.

Tacksamt är därför att det numera går att bygga vissa saker utan något bygglov. Det mest talande är ett Attefallshus och det är något vi ska titta närmare på här.

Snabba puckar om Attefallshus

Vi ger några snabba fakta om vad som gäller för ett Attefallshus och därefter så tittar vi närmare på vad som är möjligt att använda ett sådant till.

 • Du får bygga ett Attefallshus med en maximal area om 25 kvm och med en höjd på 4 meter. Detta gäller för ett fristående sådant. Vill du bygga ett väggfast - exempelvis i form av ett uterum - så får detta i så fall inte överskrida 15 kvm. Gällande höjden så kan du bygga detta högre, men inte så högt att det sticker upp ovanför din befintliga bostad.
 • Avstånd till grannarna ska också tas i beaktning. Du får inte resa ditt Attefallshus närmare din tomtgräns än 4.5 meter. Ska du bygga närmare än så krävs deras medgivande. Ett tips gällande detta är att du oavsett försöker involvera dina grannar. Detta då ett attefallshus kan vara skrymmande och exempelvis störa kvällssol eller annan utsikt. Du vill inte skapa dålig grannsämja - bättre upp är att informera och kanske hitta någon alternativ placering som kan gynna er båda.
 • Inget bygglov - men väl en bygganmälan. Du måste anmäla din tilltänkta byggnad till Byggnadsnämnden i din kommun och invänta ett svar innan du sätter igång. För detta kommer en avgift som - tyvärr - är varierande. Vi säger tyvärr då den summan skiljer sig mellan olika kommuner och att du således kan ha otur att bo i fel (och därmed få betala en högre avgift). Räkna med att en sådan kostar mellan -5000 kronor. Detta mellan tummen och pekfingret.

Det var de viktigaste reglerna för ett Attefallshus. Vi ska dock tillägga att det även kan påverka om du bor i ett område nära militära anläggningar, nära vattendrag eller nära exempelvis järnvägen. Där kan det komma att krävas bygglov. Allt detta framkommer dock då du lämnat in din bygganmälan.

Ett Attefallshus som bostad?

Ja, varför inte. En av tankarna med att tillåta dessa frikostiga mått och göra ett Attefallshus bygglovsbefriat var nämligen att det skulle kunna lätta lite på trycket på bostadsmarknaden. I synnerhet i våra städer. Bygger du - eller köper ett nyckelfärdigt - Attefallshus och utrustar detta med el, vatten, avlopp samt med goda förvaringsmöjligheter och god isolering så är det möjligt att hyra ut detta.

Det är ett bra sätt att finansiera byggkostnaden också. Hyr ut ditt Attefallshus under några år och du har det, så att säga, betalt. Många väljer även att bygga sina attefallshus som exempelvis garage, bastu - med relaxavdelning - och för mer förvaring. Fantasin sätter egentligen gränserna.

Vi ska dock tillägga en sak för att undvika ett vanligt missförstånd: du måste ha en befintlig byggnad för att få resa ett Attefallshus. Vice versa går alltså inte; du kan inte köpa en tomt och sätta upp ett bygglovsbefriat hus där.

Frakt av farligt avfall genom en IBC-tank

16 jul 2018

Vad åker egentligen längs våra svenska vägar? I många fall så vill man nog helst inte veta då just den vetskapen skulle skapa en nervositet bakom ratten; en nervositet som i sin tur kan leda till olyckor. För, det finns en hel del farliga saker dolda bakom dörrarna till en vanlig långtradare - avfall, kemikalier, tillsatser, färgrester och så vidare - och som kan ställa till med stor skada om olyckan skulle vara framme. Just dessa typer av svårhanterligt avfall har särskilda regler för att ytterligare göra transporterna säkra.

Dels så ska de transporteras i särskilda behållare - en så kallad IBC-tank - och där dels denna IBC-tank i fråga ska vara korrekt märkt med UN-märkning där ett serienummer står skrivet samt där det utförligt finns beskrivet vilken typ av vätska som behållaren innehåller.

Att den som sköter transporten av dylikt avfall har genomfört - och blivit godkänd - en ADR utbildning är också viktigt då just denna del ger all kunskap kring hur farligt avfall ska framföras längs vägarna. Tre punkter som tillsammans med rutiner kring tvätt och kassering (i IBC-tank i plast som använts för bränsle ska kasseras efter fem år) gör att du kan färdas säkert på vägarna - även om vetskapen kring att lastbilen bredvid dig har farligt gods i lasten.

IBC-tank för privat bruk?

En IBC-tank används primärt för att olika företag på ett säkert sätt ska kunna transportera farlig avfall, livsmedel och allehanda vätskor från punkt A och punkt B - detta oavsett om punkterna i fråga ligger i Sverige eller utomlands. Tillsammans med olika industrier så är det den huvudsakliga användningen för IBC-behållare (som även det är ett vedertaget namn).

Finns det då någon relevans för dig som privatperson och kommer du någonsin att behöva använda dig av en sådan större behållare? Ja, varför inte. Vi kan säga att du håller på att renovera i en stuga på landet och där du under tiden kommer att leva väldigt sparsamt. Du saknar rinnande vatten, du saknar el och du saknar avlopp. Maten lagar du över ett mindre bärbart gasolkök som du har med dig. Hygienen och vattnet är dock en fråga där svaret kan stavas en IBC-tank. Genom att ha en sådan full av vatten så kan du dels ha tillgång till vatten för både tvagning och för att dricka under den tid då renoveringen pågår.

En IBC-tank rymmer ungefär en kubik och går att ställa hur stadig som helst. Genom en slang i botten så kan du hela tiden fylla mindre behållare med vatten och du slipper således åka in till närmaste bensinstation för att fylla på förrådet. Tänk dock på att koka vattnet innan du dricker det för att bli kvitt eventuella bakterier.

Bygg er tandläkarmottagning på rätt sätt

14 jun 2018

Oavsett om man talar om att bygga i en butik eller i exempelvis en mottagning för tandläkare så finns det en gemensam nämnare som ligger i att hitta en balans mellan de egna behoven och för de behov som kunderna/patienterna har. Du och din personal ska ha plats och utrymme för att kunna göra ert jobb; samtidigt så ska det finnas yta för kundernas bekvämlighet och för att de ska känna sig välkomna.

Vi kan fokusera på en tandläkarmottagning i detta och rada upp några punkter som kan hjälpa dig som privattandläkare att hitta rätt balans om du ska starta en egen mottagning. Vi kommer att bortse från utrustning och annan teknologi som används dagligen - sådant är det första som ska planeras in och det finns utförliga regler kring vad som gäller då sådant ska sättas på plats. Däremot så kan vi fokusera på helheten och det gör vi enklast genom att rada upp våra poänger enligt följande:

Tänk er en tandläkare ur ett patientperspektiv

Ett av de första man ska tänka på gäller just en tandläkare är hur många uppfattar dig som yrkesman. Faktum är att de flesta känner ett visst obehag över att besöka en tandläkare - i vissa fall finns dessutom en tydligt utvecklad fobi.

Det gör att man dels bör skapa en yta som tar bort lite av obehaget. Ett väntrum som är skapat för patienterna, helt enkelt. Bekvämare stolar, bänkar och fåtöljer, välsorterade tidningsställ och kanske en tv där man kan följa aktuella händelser i världen (att ha exempelvis CNN på är ingen dum idé). Fritt Wi-Fi är också något som ligger rätt i tiden. Likaså att erbjuda kolsyrat - eller vanligt - vatten. Det finns företag som du kan beställa prenumeration av och som sköter allting utan att ni behöver engagera er nämnvärt.

Tänk även på att kanske bygga till en extra vägg där du kan inreda med en tanke på barnen. En liten lekhörna där de yngsta kan leka och ha roligt. Det kommer utan tvekan att gynna dig som tandläkare vid den efterföljande undersökningen. Fler tips kommer här:

 • Golv: Ett lättstädat golv är att föredra och här kan ett så kallat industrigolv vara lösningen. Detta även i underöskningsrummen. De är lätta att städa, de klarar av hårt tryck, de är snygga och de klarar av spill från olika kemikalier och annat. Ett bra val.
 • Receptionen: Det går alltid att platsbygga en reception efter den yta ni har till ert förfogande. Ett tips är att den är det första som möter kunderna då de anländer. Man vill etablera en snabb kontakt, meddela sin närvaro och sedan sätta sig ned med ett glas vatten för att vänta in den tandläkare man bokat tid hos.
 • Toalett: Ska naturligtvis finnas. Vårt råd är att du kostar på den lite mer. Det finns företag som är specialiserade på exempelvis badrumsrenovering och som kan hitta fina lösningar även om det handlar om en mindre yta. En fräsch toalett skapar ett intryck av seriositet.
 • Belysning: En stor del av det totala intrycket kommer att handla om vilken typ av belysning ni väljer. Vi skulle snarare vilja rekommendera en lite mörkare ton än att ha det där extremt ljusa - nästan bländande - ljuset som många väljer. Det ska naturligtvis vara ljust i de salar där tandläkare, sköterskor och tandtekniker arbetar - men i exempelvis väntrum så vill man ha lite mer lugn och ro. Satsa hellre på att exempelvis sätta upp läslampor vid sittplatserna.
 • Totalentreprenad: Du har alltså snickeri, du har belysning, du har rörmokeri, golvläggning och plattsättning. Det är många olika branscher och det gör att arbetet med att ens hitta rätt företag för varje moment kan ta lång tid. Vårt råd är att du satsar på att anlita ett företag för allting. Totalentreprenad kostar lite mer, men det blir ofta ett effektivare - och bättre - jobb i slutändan. Det blir definitivt mindre jobb för dig och du som tandläkare kan få den snabbare väg fram till det väsentliga: att slå upp portarna till din nya mottagning.

Här kan du se ett exempel på en modern tandvårdsklinik: Tandläkare Sundbyberg.

Så hittar BRF:er rätt hantverksfirma

31 maj 2018

Många BRF:er passar på nu under torrsäsongen, som vår och sommar innebär, att renovera fasad eller tak på sina fastigheter. Det är ofta en hel del som behöver göras efter en lång och kall vinter. Det är temperaturskillnaderna som sliter på våra fastigheter och för att bevara ett bra utseende är det viktigt att hålla fasaden i ett gott skick. Här tar vi upp hur BRF:er kan få tag i bra hantverkare som kan utföra det viktiga renoveringsarbetet.

1. Upphandling och offert

Det man brukar göra när man söker efter den bästa aktören för att utföra renovering av fasad eller tak är att man gör en upphandling och tar in offerter. Då jämför man vilka som har de mest fördelaktiga offerterna och villkoren. Den som har bäst pris, eller den mest prisvärda tjänsten är den som brukar vinna upphandlingen.

2. Anlita byggfirma och skriva kontrakt

När man väl har hittat den byggfirma man vill ska utföra uppdraget skriver man sedan kontrakt för att få arbetet utfört, man bestämmer pris och tidsramar.

3. Hyra byggställningar

Har firman som man anlitar inga egna byggnadsställningar, ser man till att hyra sådana, anpassade till det slags arbete som ska uppföras och som krävs för den fastighet som ska renoveras. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för byggjobbarnas säkerhet och ska förse dem med utrustning som håller dem säkra.

4. Uppdragsgivarens ansvar

Det är aldrig uppdragsgivarens ansvar att säkerställa arbetarnas säkerhet. Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för säkerhet och arbetsmiljö. Rent moraliskt kan man däremot tycka att uppdragsgivarens ansvar är att påpeka bristande säkerhet för dem som ska utföra arbetet.

Det säger statistiken

Enligt statistik har dödsfallen i arbetet gått upp de senaste tre åren, från 44 dödsfall 2015 till 55 under hela förra året. Redan i år har 15 dödsfall inträffat och det faktum att dödsfallen går upp är oroväckande. För alla inblandade är 15 dödsfall bara i år, 15 dödsolyckor för många.

Här redovisar vi inte orsakerna bakom dödsfallen, det kan vara allt från  andra farliga arbetsplatser till arbetsplatser på höga höjder, ändå ingår dessa arbeten i statistiken, vilket manar alla som är arbetsgivare och uppdragsgivare att vara uppmärksamma på att förhindra arbetsplatsolyckor i den mån man bara kan.

Säkerställ att fastigheten är säker arbetsplats

Många litar på att hantverkarna själva ser över sin säkerhet. Vi litar på att Sverige som land är en garant för att arbetet som sker på våra fastigheter är säkra, men det är inte givet. Anlitar man hantverkare som i sin tur anlitar andra hantverkare kan ansvaret vara diffust och man ser att ju längre led det förekommer mellan uppdragsgivare, BRF:en i detta exempel, och uppdragstagare, kanske underleverantör till underleverantörer som fått sitt uppdrag av en anlitad hantverkare, desto mindre ansvar anser arbetsgivaren att den har gentemot dem som faktiskt genomför sjävla uppdraget. I värsta fall kan ansvaret ändå falla på BRF:en som faktiskt har gett i uppdrag att renovera fastigheterna.

Viktigt med ordning och reda även på byggarbetsplats

30 maj 2018

Som så mycket annat gäller det att hålla en ordning och reda för ett effektivt arbete. Även hemma behöver man utföra olika sysslor för att livet ska fungera. Många som letar efter saker som de har använt, någonstans, någon gång, behöver leta efter dem, om de inte har en given plats i hemmet.

Bästa sättet att leta efter borttappade saker brukar vara att städa. Städar man, nämligen, hittar man sakerna eftersom man flyttar på alla saker, ställer undan dem och lägger dem på sin rätta plats. Ju fler platser som man har i sitt hem, för de olika prylar man har, desto lättare är det sedan att utföra sina sysslor hemma.

Inte alla har ordning på sina saker

På samma sätt är det med alla ens verktyg. Många snickarbänkar och arbetsrum är rena rama drömmen av ordning. Tyvärr är det inte alltid så, arbetar man intensivt med något blir det förr eller senare en enda röra, som man kanske inte hinner få ordning på innan allt är klart.

Därför är det inte så konstigt om man kan behöva genomföra en städning, även av en byggarbetsplats då och då. Framför allt när man är färdig vid ett visst moment. Säg att man bygger ett flerfamiljshus. Man har gjutit i betong, sågat, spikat, monterat, dragit av plast av byggmaterial och så vidare.

Inte hälsosamt bygga in damm och smuts

När väl själva konstruktionen är färdig och man ska gå vidare till att börja inreda; spika upp gipsväggar, installera elen, dra VVS-rör och så vidare, vill man inte bygga in all smuts, damm, spikar och överblivna plastförpackningar. Då behöver man städa allt innan man kan börja bygga själva inredningen. Och även efter det, innan man kan gå vidare och börja måla, vill man ha det dammfritt, liksom efter en målning, tapetsering och installeringar av olika vitvaror och inredningar, behöver man städa för att det ska bli klart.

Istället för att byggarbetarna ska behöva lägga ner tid på att städa, är det så mycket mer effektivt att ta in en byggfirma som kan städa undan allt som behöver komma bort. Varför inte anlita en byggfirma som utför byggstädningen åt dig i Stockholm, eller på andra orter?

Detta kan en byggstädningsfirma göra

En professionell byggstädningsfirma kan forsla bort allt från byggarbetsplatsen. De ser till att allt är så städat som det behövs. De ser till att återvinna det som går att återvinna och att det som är farligt för miljön, slängs på ett säkert sätt. De ser till att det finns alla förutsättnignar som behövs för att det ska bli städat och rent, bland annat om det saknas vatten för rengöringen, ser de till att lösa det. De har rätta maskiner som behövs för att kunna städa stora ytor och att inte spikar, muttrar och små men farliga saker ligger kvar och kan skada människor.

Så mycket kostar det att renovera fönster

18 maj 2018

Behöver du reparera dina fönster? Man behöver ju inte ha trasiga glas bara för att reparera fönster. Det kan behövas göras efter åtminstone 15, 20 år. Om du inte känner till något företag som gör renoveringar av fönster, så där på rak arm, kan du alltid börja med att googla fönsterrenovering Stockholm, om det är där du bor. Om inte skriver du in den ort du bor på i sökfältet. Sedan är det bara att ta kontakt med de företag som dyker upp som förslag och ber om offert och referenser. När du sedan har valt ett bra företag som har garantier på sitt jobb och som lämnar garantier på sina renoverade fönster, är det bara att testa dem.

Anlitar du proffsen kommer de och hämtar fönstren

Då kommer de hem till dig och renoverar dem. Oftast lägger den en skyddande plast där fönstret har suttit och spikar igen hålet där fönstret satt så att ingen kan ramla ut ur det. De brukar då ta bort hela fönstret, lossar på fönsterglaset, lagar de delar på fönsterbågarna som är trasiga, likadant på fönsterkarmarna, ifall något är trasigt byts det ut mot nya, fräscha delar. Sedan läggs fönsterglasen in på nytt, de kittas, fönsterbågarna impregneras och målar. Samma sak händer med karmarna.

Sedan kommer företaget tillbaka med de nyrenoverade fönsterbågarna och monterar in nyrenoverade fönstren. Om du väljer nya glas på dina fönster kostar ett klassiskt tvåglasfönster mellan 700-3.500 kronor, treglasfönster mellan 2.000-5.000 kronor. Dessa kostnader beräknas på fönsterglas med isolerglas som hjälper till att sänka värmekostnaderna.

Så mycket kan renoveringen kosta

Kostnaderna för själva arbetet kan man räkna kommer att bli cirka 450-650 kronor i timmen. Det beror på vilken hantverkare det är och i vilken stad de arbetar. Man kan generellt säga att hantverkare i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har något högre löner än på andra ställen. Däremot tillkommer möjligheten att dra av för ROT-avdraget på arbetskostnaden. Det brukar ta ungefär två timmar per fönster, vilket i så fall skulle ge dig en kostnad på mellan 1.000-2.000 kronor per fönster i arbetskostnad. Om du tycker det är mycekt bör du jämföra kostnaderna för helt nya fönster.

Miljövänligt att renovera fönster istället för att köpa nya. Om du låter renovera dina fönster istället för att skaffa nya är du med och ser till att skona jordens resurser vilket är allt viktigare. Läs mer på denna länk om företag som utför fönsterrenovering i Stockholm.

Anlita proffs för att sätta upp markiser

12 maj 2018

Markiser både förhöjer utseendet på fasaden och skyddar mot solvärme. Det blir alltmer populärt med markiser i Stockholm, och den ökade populariteten möts i utbudet. Idag är det lätt att hitta passande markiser till fönstren, terrassen eller både och. Vare sig man bor i ett äldre eller modernare hus går det att hitta en markis som bevarar husets kvaliteter. Att sätta upp en markis är dock en uppgift som kräver stor noggrannhet. Minsta felberäkning så har du en markis som hänger snett, eller gör att ett fönster eller en närliggande dörr inte går att öppna. Vill du ha ett riktigt snyggt resultat är vår rekommendation att du anlitar en hantverkare i Stockholm för att sätta upp dina markiser.

Terrassmarkiser för altanen

Att sätta upp en terrassmarkis ovanför altanen är mycket vanligt i Stockholm. En markis ger ett större och mer permanent skydd mot solen än en parasoll. Dessa stora markiser går att fälla ut och in för att ge precis så mycket solskydd som man vill ha för stunden. Många väljer att installera motoriserade markiser, och det är en lösning vi rekommenderar, speciellt för riktigt stora markiser. Det är inte bara skönt att slippa veva markisen in och ut för hand, en motoriserad lösning sliter också mindre på markisen, eftersom in- och utrullningen sker på exakt samma sätt varje gång.

En terrassmarkis måste fästas ordentligt i fasaden, eftersom en markis på flera kvadratmeter innebär en stor påfrestning. Kassetten med den inrullade markisen fästs på lämplig höjd ovanför fasaden och stagen, som bör vara i aluminium, på var sin sida. Här gäller det att planera noggrant så att stagen inte hamnar i vägen för exempelvis ett fönster eller en dörr. Det kan vara lite klurigt att hitta fästpunkter i väggen för markisen, den ska helst fästas i en bärande konstruktion. Är man kunnig om material och någorlunda händig kan man klara av det själv, dock ska man alltid vara två när man sätter upp en terrassmarkis. Vi rekommenderar dock att anlita ett proffs för bästa resultat.

Vertikala markiser för fönstren

Genom att sätta upp markiser för fönstren förhöjer man utseendet på fasaden. Men man kan också sänka sina energikostnader, eftersom markiser ger ett så pass bra skydd mot solvärme. Detta leder till att det blir lättare att reglera inomhusluften och skapa ett jämnt inomhusklimat året om.

Den som bara är ute efter ett sätt att stänga ute solen kan installera vertikala markiser. De fungerar som rullgardiner, fast på utsidan. Till en vertikal markis kan man med fördel använda screentyg, som släpper igenom det mesta av ljuset, men stoppar upp värmen. Extra effektivt blir det med motoriserade markiser med sensorer som drar ner markisen när värmen i rummet stiger över en viss temperatur.

Andra typer av fönstermarkiser

Fallarmsmarkisen är den vanligaste lösningen för fönster på villor och privathus. Den är i princip en mindre form av terrassmarkis, fast med raka stag istället för hopfällbara. Eftersom fallarmsmarkisens utfall går att justera kan markisen enkelt anpassas för att ge precis så mycket solskydd man vill ha utan att ta bort utsikten. Även fallarmsmarkiser kan motoriseras och kombineras med sensorer för ljus eller värme.

Korgmarkisen är en annan elegant markis som är vanlig på restaurang- och butiksfönster. Den blir dock även allt populärare på privatbostäder. Korgmarkisen är den krångligaste markisen att installera eftersom den kräver stor noggrannhet och exakta beräkningar. Här ska alltid ett proffs anlitas. Generellt kan sägas att den smidigaste lösningen när man vill sätta upp markiser är att vända sig till en markisförsäljare i Stockholm som även erbjuder hjälp med uppsättningen.

Mer läsning: rengöra markiser.

Välj en målare med stor noggrannhet

23 apr 2018

Har du någon gång varit med om att en snickare kommer he till dig, och till din stora förvåning bara smällt upp nya tapeter i ett rum? Du märker att arbetet går väldigt snabbt; bara på en förmiddag så är allt klart. När du sedan kommer hem och inspekterar väggen och tapeten där hemma, ser du att de bara har spacklat på den gamla tapeten och eventuella håligheter på den och sedan tapetserat över den. Då blir man både ganska förvånad och riktigt irriterad över snickare som inte bryr sig om att riva bort allt som ska rivas bort. De har inte arbetat grundligt med underlaget. Och sedan, när allt är klart, har de bara tapetserat väggarna som du har bett dem göra. En sådan målare ber man ju inte om att komma fler gånger coh måla om i ens hem.

Därför är underlagsarbetet så viktigt

Varför är underlaget så viktigt, kanske du undrar. Saken är den att underlaget behöver skötas om för att hålla under en längre tid. Gissa hur dammigt det är i underlaget, om man aldrig river bort gammal och smutsig tapet. Om man aldrig river ut gamla tapetrester bygger man in all smuts och damm som kan göra människor allergiska och sjuka. River man först tapeten och det som är under avlägsnar man allt det som är smutsigt, som är dammigt och som helt enkelt ska bort. Samtidigt tar man reda också på hur väggen under den gamla tapeten ser ut. Finns det något där som ska lagas innan man tapetserar eller måla om?

Så hittar du en duktig målare

Letar du efter någon som är så här noggrann, och som inte bara kommer hem till dig och smäller upp tapeter hur som helst? Då ska du leta efter en målare med ambitioner och som vill att du som kund ska bli nöjd innan de ger sig med sitt arbete. Då är det viktigt att anlita en målare som arbetar främst med underlaget innan de går vidare och arbetar med väggen, taket, eller vad det nu är som du behöver få tapetserat eller ommålat.

Speciellt är detta viktigt när det kommer till utomhusmålningar. Då är det så viktigt att den som målar om huset kontrollerar fasadens underlag, och  tar reda på hur husfasaden ser ut innan man sätter igång och målar om hela huset. Bor du i Stockholm finns det över tusen målare, hur ska man hitta rätt i den mängden målare? Du kan ju alltiid göra din sökning mer specifik; googla målare Täby, till exempel. Då får du flera förslag på målare i Täby. Ta då kontakt och fråga efter offert och referenser. ÄR det en seriös måalre, ber han elelr hon att få kommer hem till dig på ett kostnadsfritt hembesök innan de kan ge en nogrann offert. Ta inte bara den som är billigast, utan den som ger mest för pengarna.

Så sätter du upp en kristallkrona i taket

12 apr 2018

I de flesta fall så klarar man sig med de armaturer som finns i en bostad, men det kan finnas speciella lägen som kräver att man hittar nya lösningar. Om du exempelvis har köpt en ny typ av lampa som ska hänga i en speciell anordning, om du har möblerat om och därmed måste ändra din takbelysning eller om den lampa du har är extra tung - tre stycken tillfällen som kräver att man borrar hål i taket och fäster en krok. Det är väl bara att borra och plugga som vanligt?

Går man in med den inställningen så blir det lätt fel. Vad händer om kroken i fråga inte klarar av din tunga, dyra kristallkrona, vad händer om du borrar för djupt och bo i en lägenhet och vad händer om du borrar för litet hål i förhållande till vad som ska hänga i kroken i fråga?

Nej, det är alltså inte “bara att borra”. Vi kan säga att du nyligen köpt just en kristallkrona som väger tio kilo; en kristallkrona som kostade dig 10.000 kronor och som du sett som en riktig investering. Den ska, kort och gott, finnas i ditt hem för alltid; som man brukar resonera då man införskaffat en kristallkrona för dyra pengar. Hur ska du då få denna att hänga säkert i taket; vilken typ av krok kommer att klara tyngden - dag ut och dag in? Vi ger några tips.

Tänk på placeringen först

Det första du ska göra är att mäta ut var din kristallkrona ska sitta. Du ska även se till vilket material taket har. Vi kan säga att det är betong - vilket alltså utesluter hammare och spik och som gör en ordning till det enda alternativet. Du behöver en slagborr i och med att det är betong.

Se till att du använder skyddsglasögon; det är tyvärr inte ovanligt att flisor losnar och att ögonen kan ta skada. En annan säkerhetsåtgärd som du bör vidta gäller det du står på. Se till att du dels når hela vägen upp och att du dels står stadigt. Använd ingen gammal ranglig pall för detta.

 1. Börja med att borra. Se till att skären är av metall. Dra ut borren då och då för att se till att det inte blir överhettat. Du kan - vid problem - använda en körnare för att få borren att fästa bättre. Hacka ett litet hål.
 2. Eftersom det är viktigt att hålet blir lika djupt som skruven/kroken och som pluggen så kan du använda en borrstoppare. Denna skruvar du fast på borren så att du inte går för djupt.
 3. Pluggen och borrstålet ska vara av samma dimension. Det vill säga - lite tunnare skruv än plugg
 4. Skruva in infästningen - lämpligen en Torgrip - och fäst därefter kroken i taket.

Så, nu har du allt som krävs för att din kristallkrona ska hänga stadigt och säkert så länge du bor i bostaden.

Vi ska säga en sak om infästningen dock: följ alltid en grundregel vid betongborrning ju tjockare betong - desto mindre ska infästningen vara. Det har att göra med att belastningen blir högre om en betongvägg/tak är tätare och då måste också pluggen vara mindre. I och med att vi ovan rekommenderade en Torgrip (en pinnskruvexpander) så handlade det om att ditt tak var gjort av väldigt tjock - tät - betong.

Slitna golv är lika med nya sådana?

28 mar 2018

Man tröttnar på sina golv. Så enkelt kan man sammanfatta effekten av det slitage som drabbar golven i fråga. För varje möbel som ställs på golvet, för varje steg du går på det, för varje tappad sak, för varje leksaksbil dina barn drar, för varje sko som ställs in i hallen så skapas ett slitage som nöter ut golvet. Ett slitage som dels gör att märken, repor och sprickor syns och som dels också gör att smuts och annat fastnar och blir mer framträdande.

Det senare är ofta det som ligger till grund för att många tröttnar på sina golv. Det spelar ingen roll hur ofta man dammsuger eller torkar golven - nästan per omgående så tappar de lystern och ser smutsiga ut igen. Det påverkar hela hushållet; en ny möbel, en välplanerad möblering, bra belysning - allt detta kan försvinna på grund av att golvet inte längre ger vare sig lyster eller värme.

Nytt golv således - det är väl bara att öppna plånboken, köpa ett nytt golv och anlita ett företag för att lägga in det? Fullt möjligt, men först så skulle vi dock råda dig att överväga ett annat alternativ som stavas golvslipning, En golvslipning är dels betydligt billigare och dels så ger det även samma - om inte bättre - effekt än vad ett nytt golv gör. Vi förklarar genom två punkter varför en golvslipning är ett bra alternativ:

En golvslipning är ofta att föredra

 • Priset. som sagt; för en bråkdel av priset så får du ett golv som är att anse som ett nytt. man slipar bort det översta lagret och lägger på en ytbehandling. Golvet blir som nytt och det är dessutom en tjänsts om faller in under rot-avdraget. Konkret så kan du anlita en firma inom golvslipning i Stockholm, låta denna göra jobbet och därefter dra av 30% av arbetskostnaden på din deklaration.
 • . Gammalt hantverk. Genom en golvslipning så bevarar du ofta ett äldre golv som är lagt enligt gamla tekniker. Ett nytt golv blir, helt enkelt, inte lika vackert då man idag mer fokuserar på att det ska gå fort att lägga och därmed inte är lika noggranna. Frågar du en golvläggare om en golvslipning eller ett nytt golv är att föredra så är slipningen ofta det givna alternativet. Och: det tar tid för ett golv att sätta sig och bli sådär härligt patinerat. Ett nytt golv kan kännas väldigt malplacerat - särskilt om det handlar om exempelvis en äldre våning i Stockholm. I en sådan kan det vara ett rent helgerån att riva ut golvet, lägga in ett nytt snarare än att rädda genom en golvslipning.

Sammanfattningsvis så kan vi säga att det i de flesta fall är att föredra att slipa golven snarare än att byta dem. Man ska dock veta att alla golv inte går att rädda. Man brukar räkna att ett trägolv - ett mer massivt sådant - går att slipa max fyra gånger. Handlar det om ett väldigt gammalt golv så kanske det inte finns någonting kvar att slipa. Undersök detta innan.

Vill du arbeta med bergssprängningar?

12 mar 2018

Funderar du på att arbeta inom byggbranschen? Det är väldigt lönsamt att arbeta inom denna bransch. Trots lågkonjukturer har den tuffat på som om inget har hänt. Man får en bra lön, bara efter några år i branschen kan man få en månadslön på 29.000 kronor i månaden, eller till och med mer. Lönerna är inte enhetliga, eftersom de flesta arbetsgivare ger indivduella löner. Däremot ligger de flesta löner kring 29.000 kronor i månaden eftersom arbetet innefattar stor kunskap om sprängningar och olika säkerhetstänk. Dessutom bygger de på efterfrågan och tillgång, och det finns inte så många bergssprängare i landet. Arbetsmarknaden är relativt stor.

Man kan gå en gymnasieutbildning

Vill du arbeta som bergsprängare kan du gå en gymnasieutbildning. En sådan finn i Huddinge i södra Stockholm till exempel. Den är tre år, och det första året går man tillsammans med andra som går en byggprogramlinje. Man får få en teoretisk utbildning som kombineras med praktikperioder då man får praktisk erfarenhet ute på ett företag. Efter gymnasiet krävs ett års praktik och då får du delta i olika sprängningsarbeten.

Bli en certifierad bergssprängare

Gör du då ett bra jobb kan du få goda vitsord från en arbetsgivare och blir en certifierad bergsprängare. Vissa företag erbjuder både praktik och utbildning på plats. Då får du på det sättet din certifieringsutbildning. Då får du en mer praktisk utbildning och får se hur ett företag arbetar med säkerhet och miljömedvetenhet.

Man får praktik på olika byggen

Får du praktik på ett företag som erbjuder bergssprängningar får du vara ute på olika byggen som kräver sprängningar, som vägbyggen, husbyggen och vara med på bergsprängningar som görs i närheten av vibrationskänsliga objekt, såsom inne i städer med känsliga byggnader.

Man arbetar mycket utomhus

Du får arbeta mycket utomhus och lär dig hantera borrmaskiner, schaktmaskiner och grävskopor. Du får ett varierat arbete där den ena dagen inte är lik den andra. Enligt Arbetsförmedlingen är utsikterna bra för alla som är villiga att arbeta inom byggbranschen. Konkurrensen är liten både för det ett och fem år fram i tiden.

Många arbetar på olika arbetsplatser

Många som arbetar med väg- och brobyggande får åka utomlands och jobbar då intensivt i flera månader, tills det är dags för nästa bygge någon annanstans. Det är inte helt ovanligt att det är samma människor som då fortsätter bygget på annat ställe. På det sättet ger man ofta varandra referenser och uppdragsgivarna vet att de får kunnig personal.

Rätt byggföretag ger säkra byggnationer

7 mar 2018

Det fel som många privatpersoner gör är att man låter plånboken styra snarare än att låta det sunda förnuftet få en större roll. I synnerhet så gäller det vid renoveringar och byggnationer och det kan sluta i ren katastrof. Väljer man mellan två stycken byggföretag i Stockholm och där den ena är avsevärt mycket billigare än den andra så är det troligt att man slutligen fastnar för den som ger en lägre offert. Tyvärr är det då också troligt att man får ett sämre jobb utfört.

En lägre prislapp kan nämligen fungera som ett bra lockbete i jakt på uppdrag. Oseriösa byggföretag som vill ha snabba pengar kan lägga sina offerter bra mycket lägre än sina seriösa konkurrenter och genom detta få fler jobb och uppdrag. I slutändan så drabbar det kunden.

Ska du exempelvis totalrenovera ett badrum så kan det fuskas så grovt att vattenskador uppkommer och att du redan efter något år tvingas riva ut, bygga nytt och dessutom korrigera den vattenskada som visat sig. Det byggföretag du anlitat? Ja, de ställer sig ovilliga att betala, de kommer att hävda sin oskuld eller också så har de - i många fall - gått i konkurs och startat i ny regi.

Vi dock direkt säga att en ett högre pris inte heller är någon garanti för att ett byggföretag är av högsta klass. Många jobbar även rent motsatt - man tar fr givet att ett högt pris får folk att tro att man är extremt mycket bättre än vad konkurrerande byggföretag är och i många fall så lyckas man också.

Så hittar du rätt byggföretag i Stockholm

Det finns tyvärr inga genvägar. För att hitta ett pålitligt byggföretag i Stockholm så krävs det en ganska stor uppoffring från din sida. Det är du som måste kontakta så många som möjligt., det är du som måste ta in offerter, det är du som måste be om referenser och ringa tidigare kunder och det är du som måste kolla upp omdömen på internet.

Ju mer tid du lägger ner på detta - desto bättre möjlighet har du att hitta en seriös partner vid din byggnation/renovering. Här kan du läsa om ett byggföretag i Stockholm: byggföretagstockholm.com.

Garanti på jobbet och betalning av detta

En viktigt detalj är att du ser till att skriva in garanti i avtalet. Så lång som möjligt och där det klart och tydligt framgår vad som gäller. betalningen ska alltid ske då jobbet är utfört och besiktigat - av en oberoende besiktningsman; det är viktigt! - och aldrig i förskott.

Börjar det byggföretag du anlitat fråga om diverse förskott för att täcka resekostnader, material och annat så bör du dra öronen åt dig. Man betalar då ett jobb är färdigställt - aldrig före.

Det höjer värdet på bostaden

21 feb 2018

Många höjer värdet på sin bostad genom att renovera sin bostad och på annat sätt hålla den fräsch. Hålla bostaden ren gör mycket för att behålla värdet, även om det i sig inte kan höja värdet på den. Däremot, kan renoveringar av hela bostaden rejält höja värdet på den. De flesta gör renoveringar för sin egen skull, det är lättare att trivas i sin bostad om den är fräsch och fin. Allt slits ner efter några år. Om inte annat så ser man det om man bläddrar i byggkataloger och jämför med sitt badrum. Plötsligt är det moderna badrumsinredningen inte så modern längre. Det händer mycket inom inredning och trenderna kommer och går.

Badrumsinredning höjer värdet

Att lägga till en jacuzzi höjer värdet på bostaden rejält, liksom en bastu eller ett lyxigt badkar och nya handfat. När du väl bestämt dig för hur mycket och vad du vill byta ut gäller det att göra en budget. Vill man inte lägga så mycket  på den kan det räcka med att endast byta ut handfat och badkar, lägga klinker på golvet och måla om väggarna. Jo, man kan måla kakel.

Vill man däremot totalrenovera badrummet, brukar man beräkna några tusen per kvadratmeter. Då är det enbart materialet inräknat. Gör du jobbet själv, behöver du ju inte räkna med arbetskostnaden. Ska du flytta handfat, duschkabin och badkar, bör du ta in rörmokare som drar nya rör och en elektriker för att flytta badrumslampa och eluttag, eftersom det inte är tillåtet att göra sådant själv.

Ta alltid referenser

Har du däremot planerat att ta in hantverkare, bör du först ta in offerter från lite olika hantverkare så att du kan jämföra kostnaderna med varandra. När det är gjort bör du alltid ta referenser på dem som du tycker verkar intressanta. Här är skiljer sig hantverkarna åt och se då till att du slipper bli obehagligt överraskad. Tar du in hantverkare bör du lägga på cirka 40 timmars arbete för en totalrenovering av badrummet. Beroende på var du bor och vad de olika hantverkarna tar i timmen kan summan skilja sig åt, men räkna med cirka 3.000 kronor per kvadratmeter. Så tillsammans blir det cirka 5.000 till 8.000 kronor per kvadratmeter, innan ROT-avdraget. Många hantverkare gör ROT-avdraget åt dig så du slipper blanketthanteringen och du ser endast det lägre priset. Däremot ingår ju inte byggnadsmaterialet eller resor till och från din bostad inte i avdraget. Fortsätt läsa här om badrumsrenoveringar i Uppsala.

Varför inte brandisolera ditt hus?

15 feb 2018

Ska du renovera hemma? Eller du kanske jobbar med renoveringar? Då är det bra att känna till de senaste materialen och nyheterna. Du kanske redan vet att det finns särskilda material som hindrar eld från att sprida sig? Tekniken går ju framåt hela tiden. Den ska vi ju utnyttja, då den kan skydda oss människor och husen vi bor i.

En olycka händer ju så lätt

Det är ju många som vill tända ljus både till julen och vid festliga tillfällen. Eller så vill man tända ljus till vardags. Visste du att om du tänder ljus när barnen ska äta, lugnar de ner sig? Jo, är det. Pröva nästa gång du tycker det är stökigt vid matbordet. Släck ner och gör det mysigt med tända ljus, ska du se att alla lugnar ner sig och ni kan äta i lugn och ro. Men tända ljus är det lätt att glömma.

En olycka händer ju så lätt. Har man svårt att minnas det, kan man ha en lapp på ytterdörren som påminner om att släcka alla tända ljus innan man går hemifrån. Annars är det ju lättare och bättre att förekomma bränderna än att släcka dem. Då är det bra att renovera bort bränder. Japp, så är det. Numera har vi brandsäkra material som gör att vi kan installera en brandisolering i Stockholm när vi renoverar våra hus.

Målning

Man kan måla med brandsäker målarfärg. Den kan man använda både på trä och stål. Den brandsäkra målningen hindrar elden från att utveckla rök. Det är ju röken som dödar, inte elden.

Fogning

Man kan vidare skydda våra hem med rätt brandfogning. Då installerar man den brandsäkra fogningen i tak, väggar och eluttag. Eld vill ju gärna sprida sig uppåt och taket kan antändas, men med rätt sorts brandsäker fogning kan man förhindra elden att utvecklas mot taket.

Tätning

Tätningen fungerar på samma sätt som brandsäker fogning. Tätar man husen ordentligt med brandsäkert material, ser man på alla sätt till att inte elden kan ta sig ordentligt och det blir lättare att släcka den. Bor man i flerfamiljshus är risken mycket stor att sprida sig från lägenhet till lägenhet, och ofta sprider sig elden via taket, som ju är grannens golv.

Ljudisolering

Tätar man och fogar man huset med brandsäkert material, får man till stånd en mycket bra isolering av huset, eller lägenheten. Det för med sig många fler positiva effekter. Dels förhindrar den ju branden från att fortsätta utvecklas där den en gång har startat. Dels hindrar fogningen och tätningen att oljud kommer in utifrån och så behåller den värmen inomhus. Har man då ett bra ventilationssystem, kan man få en bättre syresatt luft inomhus med mer och på så sätt bättre värme. Man kan sänka kostnaderna för uppvärmningen, och slipper slösa på energi.

Bygga hus i Stockholm - välj rätt entreprenör

13 feb 2018

Att bygga hus snarare än att köpa ett befintligt sådant har många fördelar. Den uppenbara och tydligaste är att man själv får bestämmer hur sitt boende ska se ut; man kan alltså skapa sitt eget drömhus och det blir, helt enkelt, en svårare nöt att knäcka om man enbart förlitar sig på Hemnet.

Det man dock ska vara medveten om är att det kostar pengar att bygga hus – oavsett om man väljer att göra det i egen regi och med lösvirke eller man köper ett färdigt modulhus som sätts ihop direkt på den tomt man köpt och äger. Dessutom så handlar det om en lång process också där många praktiska saker måste lösas och dit kan vi räkna bygglov, lånelöften, försäkringar, vatten och avlopp och så vidare. Att bygga hus i sak är egentligen det som tar kortast tid – det är allt runtomkring som är den största tidstjuven.

Vill du bygga med lösvirke?

Om vi säger att du ska bygga ett hus med lösvirke i Stockholm så finns det definitivt ett värde i att ta hjälp längs vägen. Det vill säga att du anlitar en entreprenör för antingen totalentreprenad eller för delad entreprenad. Vår erfarenhet är att det kommer att krävas. Vad innebär då totalentreprenad respektive delad sådan? Vi bryter ner begreppen lite snabbt och ger en förklaring: 

Bygga hus med delad entreprenad eller total sådan? 

Totalentreprenad: 

Ska du bygga hus i lösvirke så är detta den smidigaste lösningen. Du anlitar ett företag - en entreprenör - som sköter allting från start till mål. Alla byggnadstekniska frågor, alla frågor som rör vatten och avlopp, alla kontakter med myndigheter, alla samråd med den KA (kontrollansvarig) du anlitat och som sköter hela projektet. 

Dyrt? Ja, det kostar lite mer pengar. Troligt är dock att du i det långa loppet tjänar på totalentreprenad jämfört med delad sådan (vi kommer att titta på den formen senare) och där arbetet får en smidigare gång. Att bygga hus och anlita en firma i Stockholm - förutsatt att det är rätt firma också - är den säkra lösningen. 

Delad entreprenad: 

Det finns två olika upplägg då man ser till delad entreprenad och, enligt oss, så är en bättre än den andra. Den ena innebär att du exempelvis anlitar en entreprenör som sköter delar av ditt bygge –specifika områden som kräver specifika kompetenser och behörigheter. Exempelvis elektriker och rörmokare. Men, du gör väldigt mycket själv också och sköter det mesta av snickeriet som sker på insidan av huset.

Det är en typ av delad entreprenad som ger dig mer kontroll över byggnationen, som håller kostnaderna nere och som kan ge ett bättre jobb. Men, det förutsätter att du kan göra saker själv också och har den nödvändiga kunskapen för att snickra, lägga kakel, gipsa väggar och så vidare. 

Lägga ut entreprenad på olika företag

Den andra delen av delad entreprenad innebär att du tar kontakt med olika företag för varje specifikt moment och där du är, så att säga, spindeln i nätet. Fördelen är att du kan påverka priset ganska rejält genom att ta in flera offerter för varje moment.

Nackdelen är att du måste göra just det - och att det tar väldigt lång tid. Erfarenheten säger även att det tar längre tid att bygga hus på det här sättet. vad händer om ett företag inte dyker upp under en vecka på grund av sjukdom? Jo, hela den veckan kan stå i vägen för andra företag som således inte kan göra de jobb de anlitats för. En ond cirkel som i slutändan kan vara väldigt kostsam. 

← Äldre inlägg

Byggtips

Här hittar du informaion för att lyckas med med din byggnation i hemmet. Goda tips kring renovering och hur du skall gå till väga om du vill bygga om.